Adətən insanlar zeytunlara yemək və içkiləri gözəl bəzəmək üçün bir vasitə kimi baxırlar və ya onları heç sevmirlər.
Bununla belə, zeytun yüksək qida dəyərinə malikdir və sağlamlığa müsbət təsir göstərir, Health Shots xəbər verir.
“Zeytun E vitamini və xərçəng, diabet və ürək xəstəliyi kimi xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edən digər antioksidanlarla zəngin olduğu üçün sağlamlıq üçün bir çox faydaya malikdir. Meyvə həm də A vitamini, mis, kalsium, dəmir və E vitamininin yaxşı mənbəyidir”, - materialda deyilir.
Bundan əlavə, zeytun aşağı kalorili və sağlam yağlarla zəngindir. Onlar xroniki xəstəliklərin riskini azalda və ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər. Onlar bütöv yeyilə bilər, dilimlənmiş və ya xırdalanmış və müxtəlif reseptlərdə doldurma və ya tərkib hissəsi kimi istifadə edilə bilər.
1. Alzheimer və beyinlə əlaqəli xəstəliklərin riskini azaldır
Zeytun və zeytun yağında olan oleokantal da Alzheimer xəstəliyi və beyinlə əlaqəli digər xəstəliklər riskinin azalması ilə əlaqələndirilmişdir. Beyində pozulmuş hüceyrə funksiyasından məsul olan beta-amiloid lövhələrini təmizləməyə kömək edir. Beynəlxalq Molekulyar Elmlər Jurnalında dərc edilən bir araşdırma göstərir ki, zeytunlarda olan fenolik birləşmələr yüngül idrak pozğunluğunun inkişaf riskini azaldır.
2. Dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edin
Zeytun yağının antioksidan, vitamin və antibakterial xüsusiyyətləri onu dəri üçün faydalı edir, Nutrients jurnalında dərc olunan araşdırmada deyilir. O, vaxtından əvvəl qocalmağa kömək edir, dərini nəmləndirir və vəziyyətini yaxşılaşdırır.
Zeytun yağı nəmləndirici, aşındırıcı, göz makiyajı təmizləyicisi, üz maskası, qırışları aradan qaldıran, çapıq yağı kimi də istifadə edilə bilər. Ancaq hər kəs üçün uyğun olmaya bilər və bəzi insanlarda dəri qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Dəriyə tətbiq etməzdən əvvəl yüksək keyfiyyətli sertifikatlı zeytun yağından istifadə etmək və yamaq testi etmək vacibdir.
3. Sümükləri gücləndirin
Beynəlxalq Ətraf Mühit Tədqiqatları və İctimai Sağlamlıq Jurnalında dərc edilən bir araşdırmaya görə, zeytun və zeytun yağı istehlak etmək sümük sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər, çünki bu, sümük mineral sıxlığına və biyomekanik sümük möhkəmliyinə əhəmiyyətli dərəcədə kömək edə bilər. Zeytunlarda olan polifenollar oksidləşdirici stressi və iltihabı azaltmağa kömək edir. Sümük qırıqları riskini də azalda bilər.
Bir gündə neçə zeytun yemək lazımdır?
Zeytunların mümkün qədər çox sağlamlıq faydası gətirməsi üçün gündə 16-24 kiçik və ya orta ölçülü zeytun yemək kifayətdir, ondan çoxunu yeyə bilməzsiniz; Onları günün istənilən vaxtında yemək olar, lakin zeytun yemək üçün ən yaxşı vaxt yatmazdan əvvəldir. Onlar da daha yaxşı yatmağınıza kömək edə bilər.