Darçınlı qəhvənin bədənə təsirini birbaşa araşdıran heç bir araşdırma yoxdur. Bununla belə, ədviyyatın özü ilə bağlı kifayət qədər böyük sübut bazası var. Həqiqətən də darçın bioloji aktiv birləşmələrin mənbəyidir. Xüsusilə, tərkibində flavonoidlərə (antioksidantlar) aid olan turşu var. Buna sinnamik turşu deyilir.
Meta-analizə görə (bir çox tədqiqatların nəticələri birləşdirildikdə və nəzərə alındıqda), orta hesabla, 12 həftədən çox müddətə gündə 2-3 q üyüdülmüş darçın ilə kapsul istehlakı bədən çəkisinin orta hesabla azalması ilə müşayiət olunur. 1,5 kq.
2-3 q darçın - təxminən yarım çay qaşığı. Buna görə nəzəri olaraq güman etmək olar ki, hər gün qəhvəyə yarım çay qaşığı darçın əlavə etsəniz, bədən çəkisinə müsbət təsir göstərə bilərsiniz.
Mexanizm nədir? Darçın öz insulininizə həssaslığı artırır. Buna görə də yediklərimizi toplamağa daha az meylli oluruq. Üstəlik, özümüzü daha yaxşı hiss etməyə başlayırıq.
Qəhvə arıqlamağa o qədər də dramatik təsir göstərmir. Bu, bunun arıqlama məhsulu olduğunu söyləmək deyil. Amma onun başqa, heç də az olmayan faydalı xüsusiyyəti var. Qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəlikləri də daxil olmaqla, vaxtından əvvəl ölüm riskini azaltmağa kömək edir. Bu təsir gündə təxminən 4 fincan qəhvə qəbul edən insanlarda pik həddə çatır. Dörddən çox kofein tərkibinə görə artıq təhlükəlidir. Təzyiq də arta bilər. Ancaq 4 fincan qızıl ortadır. Bütün bunlar ümumilikdə bir neçə on minlərlə insanın iştirak etdiyi çoxlu sayda tədqiqatlarda da sübut edilmişdir.
Üstəlik, kofeinsiz qəhvədə bu təsir bir qədər zəif olsa da, özünü göstərir. Başqa sözlə, faydalar kofeindən gəlmir.
Fərid