Yaşlandıqca psixi sağlamlığımızın qayğısına qalmaq, idrak funksiyamızı qorumaq və hətta təkmilləşdirmək vacibdir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, son araşdırmalara görə, müntəzəm çiyələk istehlakı demans riskini azalda və sonrakı həyatda koqnitiv geriləmənin qarşısını ala bilər.
Yaşı 50-65 arasında koqnitiv zəifliyi olan 30 nəfər üzərində aparılan araşdırma çiyələk istehlakının beyin sağlamlığına müsbət təsirini ortaya qoydu.
Tədqiqat çərçivəsində iştirakçıların gündəlik pəhrizlərinə çiyələk əlavə edilib və 12 həftə ərzində müxtəlif idrak qabiliyyətlərini ölçmək üçün testlər aparılıb.
Tədqiqatda çiyələk qəbul edən iştirakçılar məlumatı xatırlamaqda daha az çətinlik çəkdiklərini və depressiya əlamətlərinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını bildiriblər.
Bu, çiyələklərdə olan antioksidanların, xüsusən də antosiyaninlərin metabolik və idrak qabiliyyətlərinin yaxşılaşdırılmasında təsirli rolunu göstərir.
Qaragilə də eyni təsiri göstərir. Tədqiqatçılar həmçinin qaragilə istehlakının da oxşar müsbət təsirlərə malik olduğunu bildirirlər.
Çiyələk kimi qaragilə də antosiyaninlər ehtiva edir və bu antioksidanlar qocalma səbəbiylə idrak zəifləməsini yavaşlada bilər.
Gündəlik pəhrizinizə çiyələk və qaragilə əlavə etmək beyin sağlamlığınızı qorumaq və yaxşılaşdırmaq üçün çox yaxşı bir seçimdir.
Bu meyvələr təkcə dadlı deyil, həm də beyin sağlamlığınıza müsbət təsirləri ilə tanınır.
Balanslaşdırılmış pəhriz, müntəzəm məşq və stressdən qaçınmaq da idrak funksiyanızı dəstəkləməyə kömək edə bilər.