Qidalanma mütəxəssisi Tatyana Meşçeryakova çörəyin faydalı xüsusiyyətlərini sadalayıb.

Foodinfo.az xəbər verir ki, ekspert "İzvestiya" qəzetinə müsahibəsində bildirib ki, tərkibində mürəkkəb karbohidratlar olan çörək (kəpək, tam taxıl unu) daha sıxdır, lakin daha çox fayda gətirəcək: taxıl qabığının qorunmasına görə belə çörək qida maddələri ilə zəngindir.  

Mütəxəssisin qeyd etdiyi kimi, mədə, qida borusu və mədəaltı vəzi xəstəlikləri olan insanlara daha yaxşı mənimsənilməsi üçün artıq tam soyumuş və ya tosterdə qurudulmuş çörəyi yemək tövsiyə olunur.

Həmçinin, dietoloqun fikrincə, çörək ət, balıq, quş əti və südlə yaxşı getmir.

Belə ki, çörək məmulatları və yüksək zülallı qidaların mədədə parçalanma sürəti fərqlidir. Əksər hallarda, bu məhsulların birləşməsi ağırlıq, narahatlıq və fermentasiya hissinə səbəb ola bilər. Bu, ağ çörək və yüksək dərəcəli buğda unundan hazırlanan çörək məhsullarının sadə karbohidratlar olması, lifdən tamamilə məhrum olması ilə bağlıdır. Yüksək zülallı qidaların yüksək keyfiyyətli parçalanması və sorulması üçün isə məhz qaba liflər və sellüloza lazımdır.

Leyla