Alimlər bəyan ediblər ki, insanın təkcə nə yediyi deyil, həm də qida qəbulunun vaxtı vacibdir. Onların fikrincə, bu amil insanın çəkisinə, gün ərzində iştahına, həmçinin xroniki xəstəliklərin inkişaf riskinə təsir edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə The Washington Post yazır.

Son araşdırmalar göstərir ki, optimal sağlamlıq üçün kalorilərinizin əksəriyyətini günün əvvəlində istehlak etmək yaxşıdır. İdeal seçim zəngin səhər yeməyi, təvazökar bir nahar və axşam yeməyinin kiçik bir hissəsidir. Bu yemək nümunəsi yuxu və istirahət dövrlərimizi idarə edən sirkadiyalı ritmlərimizə uyğundur.

Yeni bir tədqiqat sahəsi xrononutrition adlanır. İspaniyanın Mursiya Universitetinin fiziologiya və qidalanma professoru Marta Qarole deyir ki, müasir dünyada insanlar çox vaxt səhər yeməyini atlayır və axşam saatlarında uzun bir iş günündən sonra həddindən artıq yemək yeyirlər. Tədqiqatçılar bunun əksini etməyin daha yaxşı olacağını deyirlər.

İspaniyada gec yemək mədəniyyəti var. Professor Qarole deyir ki, adətən böyük nahar və yüngül şam yeməyi yeyən insanlarda gecələr çox kalori yeyən insanlardan daha az metabolik problemlər olur.

Eyni məlumatlar digər tədqiqatlar tərəfindən də təsdiqlənir. Johns Hopkins Universitetində aparılan təsadüfi bir araşdırmada tədqiqatçılar, gənc yetkinlərin axşam saat 10-da axşam yeməyi yedikləri təqdirdə idman zamanı daha az yağ yandırdıqlarını aşkar etdilər. Eyni insanlar axşam 6-dan əvvəl axşam yeməyi yesələr, daha çox yağ yandırırdılar. Buna görə mütəxəssislər bu tövsiyələrə əməl etməyi məsləhət görürlər.

Leyla