Ənənəvi Koreya yeməyi bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıra, arıqlamağa kömək edə və hətta qocalmanı ləngidə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssislər kimçinin sağlamlıq üçün faydalarından danışırlar.

Kimchi, müxtəlif tərəvəzlərdən hazırlanan ənənəvi Koreya mayalanmış yeməyidir. Ən çox istifadə edilənlər Çin kələmi və Koreya turpudur. Çili bibəri, sarımsaq, zəncəfil, soya sousu və ya balıq sousu ilə ədviyyat edilir və sonra bir neçə gün və ya həftə ərzində otaq temperaturunda möhürlənmiş bankalarda mayalanmaya buraxılır.

Kimchi yeməyin sağlamlıq faydaları:

1. Bioloji qocalmanı ləngidir. Yemək antioksidantlarla zəngindir və bədəndəki ümumi iltihabı azaldır. Bu da öz növbəsində xroniki xəstəliklərin, o cümlədən ürək xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.

2. Bağırsaq sağlamlığını təşviq edir. Kimchi dəri, zehni və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən vacib probiyotikləri ehtiva edir.

3. İmmunitet sistemini gücləndirir. Fermentasiya prosesi kimçidə faydalı bakteriyaların miqdarını artırır ki, bu da immunitet sistemini gücləndirir, vücudunuzun infeksiyalarla daha effektiv mübarizə aparmasına kömək edir.

4. Xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdıra bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, kimchi  xolesterol səviyyələrinə müsbət təsir göstərə bilər.

5. Arıqlamağa kömək edir. Yeməkdə olan probiyotiklər maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa və bədən yağını azaltmağa kömək edir.

Nurlan