Zeytun toxumu sağlamlığa bir çox faydası olan təbii qidadır. 

Foodinfo.az zeytun çəyirdəyinin bilinməyən faydalarını təqdim edir:

1. Antioksidantların mənbəyi: Güclü antioksidant olan polifenollarla çox zəngindir. Antioksidantlar bədəndə sərbəst radikalların yaratdığı zərərin qarşısını alır və hüceyrələrin sağlam qalmasını dəstəkləyir. 

2. Ürək sağlamlığı: Zeytun toxumlarında ürək sağlamlığını dəstəkləyən oleuropein adlı bir birləşmə var. Bu birləşmə qan təzyiqini tənzimləyərək ürək-damar sisteminin sağlamlığına müsbət təsir göstərir. 

3. İltihab əleyhinə təsir: Tərkibindəki oleuropein sayəsində iltihab əleyhinə təsir göstərir. Bu yolla, iltihabı azaldır və bədəndə iltihabla mübarizəyə dəstək verir.

4. Sümük sağlamlığı: Onun tumları kalsium və maqnezium kimi minerallarla zəngindir. Buna görə də, sümük sağlamlığını dəstəkləyir və osteoporoz riskini azaldır.

5. Anti-mikrob təsir: Zeytun toxumlarında olan oleuropein mikrob əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu şəkildə bakteriya və viruslarla mübarizə aparmağa kömək edir. 

Zeytun çəyirdəklərinin bu faydaları ilə yanaşı dəri sağlamlığı, həzm sistemi və immunitet sisteminə də müsbət təsirləri var. Ancaq hər hansı bir qidanın həddindən artıq istehlakının mənfi tərəfləri ola biləcəyi kimi, zeytun toxumlarının həddindən artıq istehlakından da çəkinmək lazımdır. Onun bu faydalarından sağlam və balanslı bəslənmə prinsiplərinə uyğun və mütəxəssislərin tövsiyələrinə uyğun istehlak edildikdə faydalana bilərsiniz.