Aşpaz və sağlam həyat tərzinin tanınmış tərəfdarı Sergey Leonov yazır ki, bədənimizi antioksidantlarla doyuran giləmeyvələrdən ibarətdir.
“Bağınızdakı demək olar ki, bütün giləmeyvə antioksidantlarla zəngindir: çiyələk, qaragilə, moruq, böyürtkən, qarğıdalı, qarağat.
Məsələn, çiyələk ilə, kilolu kişilər və qadınlar arasında bir araşdırma aparıldı. Onu müntəzəm yeyənlər ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.
Hər kəsin sevdiyi moruq üzərində başqa bir araşdırma aparılıb. Onlar müəyyən ediblər ki, belə bir giləmeyvə ürək xəstəliyi, şəkərli diabet, piylənmə və xərçəng riskini azalda bilər.
Beləliklə, məhsul yığmağa və ya bazarda nənələrdən satın almağa tənbəllik etməyin. Mövsüm zamanı tez yeyin və yeyin. Və mümkünsə, dondurun. Giləmeyvə şok dondurma səbəbindən faydalılığını itirmir.
Gündə neçə giləmeyvə yeyə bilərsiniz? Hamısı giləmeyvə növündən asılıdır. Orta hesabla gündə 400 qramdan çox olmayan giləmeyvə istehlak etmək tövsiyə olunur.”