Yağlı qidalar, spirt, şokolad, kartof və digər yüksək xolesterolu olan qidaların tez-tez istifadəsi kişilərdə prostat xərçəngi riskini artırır. Pomidor şirəsinin və sousun tərkibində likopen olduğu sübut olunub. Bu, prostat vəzinə müsbət təsir edən antioksidantdır. Qidada likopenin miqdarının artması şişlərin 20-40%-nin qarşısını ala bilər.

Bədxassəli prostat şişi uzun müddət ərzində və nəzərə çarpmadan inkişaf edir. Şişin inkişafının erkən mərhələsində tapmaq demək olar ki, mümkün deyil, çünki sidik ifrazında çətinlik və hematuriya şəklində klinik təzahürlər yalnız xərçəngin üçüncü mərhələsində baş verir.

Bütün bu amilləri birləşdirdikdə onun ehtimalı 80% təşkil edir. Əsas və ən çox öyrənilən risk faktorları yaş, irq, ailəvi prostat xərçənginin olmasıdır. Bundan başqa, bir sıra tədqiqatlar belə amillərin təsirini göstərir.

Leyla