Bütün meyvələr şəkər mənbəyidir, lakin onların şəkər tərkibi çox fərqli ola bilər. Şəkəri idarə etmək üçün bir çox insan soda və konfetdən imtina edir, lakin meyvə haqqında düşünmür.

Əlbəttə ki, meyvə pəhrizinizə qida əlavə etmək üçün sağlam bir yoldur. Bununla belə, onlardan bəziləri, məsələn, banan və manqo, karbohidratlarla zəngindir. Əgər əlavə kilo almadan sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq istəyirsinizsə, o zaman şəkəri az olan meyvələri seçin.

Onlar şirin həmkarlarından daha az lif, vitamin və minerallarla zəngindirlər, lakin qan şəkərinin səviyyəsini artırmırlar və yanlara yığılmırlar.

Qreypfrut. Advances in Nutrition jurnalında dərc edilən araşdırma qreypfrutun faydalı xüsusiyyətlərinə işıq salır.

Məlum olub ki, bu sitrus meyvəsi sağlamlığa bir sıra faydaları olan polifenol olan naringinin güclü mənbəyidir. Qreypfrutun müntəzəm istifadəsi qan təzyiqini aşağı salmağa və insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

Böyürtkən. Bu giləmeyvə bir stəkanda 7 q şəkər var. Böyürtkən antosiyaninlərlə zəngindir. Bu maddələr qan şəkərinin səviyyəsinin tənzimlənməsinə müsbət təsir göstərir.

Çiyələk. Bu aromatik giləmeyvələrin bir stəkanında 7 q şəkər var. Çiyələyin tərkibindəki qidalar ürək xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını azaltmağa kömək edir.

Kivi. Orta hesabla meyvə porsiyasında 6 q şəkər, həmçinin bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırmağa və qəbizliyi aradan qaldırmağa kömək edən lif var.

Moruq. Bir stəkan moruqda 5 qram şəkər, həmçinin prediabet və ya diabetli insanlarda yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edən maddələr var. Tədqiqatlar göstərib ki, günorta qəlyanaltı kimi moruq yemək 2-ci tip diabet üçün risk faktorlarından biri olan iltihabı azaldır.

Ərik. Orta xidmət başına 3 q şəkər. Bundan əlavə, ərik təxminən 86% sudan ibarətdir.

Pomidor. Orta hesabla bir porsiya pomidorda 3 qram şəkər, həmçinin sərbəst radikalları neytrallaşdıran və prostat xərçəngi riskini azaldan güclü antioksidant olan likopen var.

Limon. Bir orta porsiya limonda cəmi 2 qram şəkər var. Sitrus meyvələri flavonoidlərlə zəngindir. “Nutrients” jurnalında dərc edilən araşdırma bu maddələrin diabetdə mühüm rol oynaya biləcəyini göstərir.

Avokado arıqlamaq üçün super meyvədir. Bir porsiya meyvədə 1 qramdan az şəkər var. Araşdırmalar göstərib ki, gündə bir avokado yemək bədən kütləsi indeksinin və çəkinin azalmasına səbəb ola bilər. Və yüksək lif tərkibi sayəsində avokado sizi uzun müddət tox saxlayır, gün ərzində daha az kalori yeməyə kömək edir.