Dəmir insan orqanizmi üçün ən vacib mikroelementlərdən biridir. Oksigenin daşınmasında mühüm rol oynayır, onun hüceyrələrə və toxumalara çatdırılmasını təmin edir. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin əsas komponenti olan hemoglobinin sintezi üçün də lazımdır. Bunun sayəsində dəmir hematopoezdə iştirak edir və immunitet sisteminin düzgün işləməsini təmin edir.
Rospotrebnadzorun Sağlam Qidalanma portalının mütəxəssisləri bizə dəmir səviyyəsini saxlamaq üçün yağda yüksək olan hansı qidaların istehlak edilməli olduğunu söyləyib.
Qırmızı ət, qaraciyər, böyrək, dalaq kimi qidalar bitki qidalarında olan qeyri-heme dəmirlə müqayisədə bədən tərəfindən daha asan əmilən dəmir forması olan heme dəmirlə zəngindir.
Toyuq yumurtasının sarısında 100 q məhsulda təxminən 6,7 mq dəmir var, bütöv bir yumurtada isə 100 q məhsulda təxminən 2,5 mq dəmir var. Digər dəmir mənbələri - balıq, ət, paxlalılar və s. ilə müqayisədə yumurtada dəmirin miqdarı azdır. Pəhrizinizdə kifayət qədər dəmirin olmasını təmin etmək üçün müxtəlif qidalar yemək tövsiyə olunur.
Rospotrebnadzor, 100 qram yumurtada xolesterolun miqdarının 200 mq-a çata biləcəyini qeyd edir. İnsanın sağlam olması, xolesterinin səviyyəsinin yüksəlməməsi, ürək və damar xəstəliklərinin inkişaf riski olmaması şərti ilə yumurtanın məqbul miqdarda yeyilməsinin əksər insanlarda ürək-damar xəstəlikləri riskini artırmadığını təsdiqləyən çoxlu araşdırmalar var.