Cəfərinin tərkibində rekord miqdarda C vitamini (100 qramda bir yarım gündəlik tələbat) və sümüklər və normal hematopoez üçün lazım olan nadir K vitamini var. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə aif.ru-ya tibb elmləri namizədi, dietoloq, Qidalanma və Biotexnologiyalar üzrə Federal Tədqiqat Mərkəzinin baş elmi işçisi Natalya Denisova məlumat verib.
Bu göyərti ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edən və hamilə qadınlar üçün tamamilə zəruri olan fol turşusu (vitamin B9) ilə zəngindir. Bundan əlavə, cəfərinin tərkibində su-duz mübadiləsində iştirak edən kalium var. Xüsusilə hipertansif xəstələr üçün lazımdır, çünki bədəndən mayenin çıxarılmasını stimullaşdırır və qan təzyiqini azaltmağa kömək edir.
Tərkibindəki maqnezium, manqan, kalsium, dəmir və nadir antioksidantlar - mirisetin və apigenin var ki, sinir toxumasında metabolik prosesləri stimullaşdırır.
Cəfəri həmçinin beta-karotin, lutein və zeaksantin səbəbiylə göz xəstəliklərinin, xüsusən də kataraktanın qarşısının alınması üçün yaxşıdır.
Nurlan