Kalorisi az olan və tərkibindəki polifenol, vitamin və minerallarla zəngin olması sayəsində sağlamlığa bir çox faydası olan şalğam sağlam fermentləşdirilmiş bir içkidir. 

Şalğam suyu qırmızı, turş, istəyə görə acı və laktik turşu fermentasiyası ilə əldə edilən dadlı içkidir. İstehsalında bənövşəyi kök, bulqur, qaya duzu və sudan istifadə olunur. 

 Foodinfo.az-ın məlumatına görə, şalğam suyunun əsas mənbəyi olan bənövşəyi kök digər köklər kimi lif, kalium, A vitamini, C vitamini və manqanla zəngindir. Bənövşəyi kökü digər yerkökülərdən fərqləndirən xüsusiyyəti tərkibində antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan antosiyanin piqmentlərinin olmasıdır. Bu, müəyyən mənada bənövşəyi yerkökü digər köklərə nisbətən daha qidalı və faydalı edir.  

Bu içki fermentləşdirilmiş məhsul olduğundan tərkibində probiotik bakteriyalar var. Fermentasiya olunmuş qidaların orqanizmin müxtəlif hissələrinə, xüsusilə bağırsaq mikrobiotasına müsbət təsir göstərərək sağlam həyata dəstək verdiyini və orqanizmi müxtəlif xəstəliklərdən qoruduğunu deyə bilərik. Bundan başqa fermentləşdirilmiş qidaların tərkibində olan probiyotiklərin də bir çox faydaları var. Onun ən məşhur təsiri həzm sistemini tənzimləmək və immuniteti gücləndirməkdir. Amma təkcə bunlar deyil, probiotik bakteriyaların sidik yolları infeksiyalarının və qəbizlik problemlərinin qarşısının alınmasında, antibiotik istifadəsi dövründə pozulan bağırsaq florasının tənzimlənməsində, B qrupu və K vitaminlərinin əmələ gəlməsi və sorulmasında, allergiya əlamətlərinin azalmasında təsirləri vardır.

HƏZM PROBLEMLƏRİNİ HƏLL EDİR

Laktik turşu bakteriyaları bağırsaqda pH-nı tənzimləyir və kolondan bir çox mineralın sorulmasına kömək edir, yəni onların bioavailability artırır və ritmik hərəkətin davamlılığı ilə həzm sisteminin boşalmasını sürətləndirir. Qırmızı ətin həzm edilməsi çətin olduğundan onunla birlikdə şalğam istehlakı həm həzmi asanlaşdıracaq, həm də həzmsizliyin qarşısını alacaq. Dad baxımından qırmızı ətlə yaxşı gedən şalğam suyu həzm faydaları səbəbiylə doğru bir seçimdir. Bundan əlavə, ət yüksək temperaturda və kömür üzərində bişirildikdə HA və PAH adlı xərçəng əmələ gətirən birləşmələrin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Antioksidant gücü yüksək olan bu içki ətdə əmələ gələn zərərli birləşmələri zərərsizləşdirməkdə təsirli olur.

XƏRÇƏNGLƏRDƏN QORUYUR

Şalğamın tərkibində olan qlikosinolatlar döş vəzisindən prostata qədər bir çox xərçəngin qarşısını alan bitki əsaslı kimyəvi maddələrdir. Xüsusilə kükürdlü tərəvəzlər kolon və düz bağırsaq xərçəngini minimuma endirən təbii qidalardır. Şalgam bu əsas qidalardan biridir. Əsasən düz bağırsağın xərçənginin qarşısını alan kükürd tərkibli tərəvəzlər cinsi hormonlarla əlaqəli xərçənglərə qarşı da qorunma təmin edir. Şalğam mirozinaza fermentinin aktivliyini artıraraq bağırsaqlardan qlükozinolatların udulmasını maksimum dərəcədə artırır və onları xərçəngi bədəndən çıxarmağa vadar edir. Eyni zamanda, şalğamın tərkibində olan yüksək miqdarda flavonoidlər xərçəng əleyhinə təsirlərlə antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Bununla belə, unutmamalıyıq ki, tərkibində oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa və xərçəng riskini azaltmağa kömək edən yüksək miqdarda sulforanlar da var.

İMMUNİTETİ GÜCLƏNDİRİR 

Şalğam güclü immunitet sisteminə sahib olmaq, xüsusilə bu mövsümlərdə bizi xəstəliklərdən qoruyan bir qalxan rolunu oynayır. Eyni zamanda, şalğam suyuna qırmızı rəng verən antosiyanin immun sisteminin gücləndirilməsində rol oynayan çox əhəmiyyətli antioksidantlardan biridir. Gündə bir stəkan şalğam suyu içməklə xəstəliklərə qarşı təbii qoruyucu qalxan yarada bilərsiniz.

QAN TƏZYİQİNƏ NƏZARƏT EDİR

Şalgam çox yaxşı bir kalium mənbəyidir, natriumu bədəndən çıxararaq və damarların genişlənməsini artıraraq qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Eyni zamanda tərkibindəki nitrat qan damarlarının sağlamlığı üçün təzyiqi aşağı salmaq və trombositlərin yapışmasının qarşısını almaq kimi müxtəlif faydalar təqdim edir. Amma unutmaq olmaz ki, şalğam suyunun tərkibində duz var. Təzyiq xəstələri şalğamı azca seyreltməklə və gün ərzində qəbul etdikləri duz miqdarına fikir verərək rahatlıqla istehlak edə bilərlər. 

Şalğam suyunu saxlayarkən onu günəşdən və işıqdan qorumaq vacibdir. Qapağı açıldıqdan sonra isə qısa müddət ərzində istehlak edildikdə qida dəyərini və probiotik təsirini qoruyub saxlamağa diqqət yetirilməlidir.