Bəllidir ki, Ramazanda oruc tutarkən qida rejimimiz dəyişir. Buna uyğun olaraq maddələr mübadiləmiz də yeni rejimə uyğunlaşmağa çalışır. Bu ayı sağlam keçirmək üçün isə imsakda da, iftarda da riayət etməli olduğumuz qaydalar var.
“Qafqazinfo” bu mövzu barədə türkiyəli professor Murat Ünalacakın məqaləsini təqdim edir:
Qida gigiyenasına diqqət yetirin. İftarda ard-arda yemək yeməyin, qidalanmanızı iftarla sahur arasındakı zamanda 2 dəfəyə tamamlayın. Səhərlər mütləq sahur edin. Yeyərkən tələsməyin, qidanı kifayət qədər çeynəmək əsas şərtlərdəndir. Yəni yeməklərinizi tez yeməkdən çəkinin, yavaş-yavaş və yaxşıca çeynəyərək yeyin.
Qida menyumuzda müxtəliflik və bolluq olmalıdır. Bədənimizin qidası üçün günəş işığını da unutmayın. Çalışın pəncərəsi açıq otaqda imsak və iftar edəsiniz. Evinizi tez-tez havalandırın.
Ramazanda duz istehlakını azaltmağa çalışın. Maye istehlakını artırın və aktiv həyat tərzinə keçin. Bu, maddələr mübadiləsinin yavaşlamasının qarşısını alacaq. Aktiv həyat tərzi həm də xəstəliklərə güc gəlmək üçün təsirli metoddur. Tədqiqatlar göstərir ki, 16 saata qədər oruc tutmaq diabetdən əvvəlki mərhələdə insulin müqavimətini azaldaraq sağalmağa kömək edir.
Xüsusilə yeməklərin təmizliyinə və kifayət qədər daxili temperaturda bişirilməsinə diqqət yetirin.
Unutmayın ki, bişirmə üsulları da vacibdir. Əsasən, qaynadılmış və buxarda bişmiş sağlam üsullarla hazırlanan yeməkləri seçin.
Oruc tutarkən kifayət qədər və balanslı qidalanmaq həm müqavimətinizi artıracaq, həm də Ramazan ayını sağlam çəki itirərək başa vurmağınıza imkan verəcək. Əks halda, özünüzü yorğun hiss edə və hətta arzuolunmaz çəki qazana bilərsiniz.
Bir anda böyük porsiyalar yerinə iftardan sonra fasilələrlə kiçik porsiyalarla yeyin. Sahur yeməyinizi qaçırmayın, mütləq edin.
İftara pendir, pomidor və zeytun, yaxud şorba kimi yüngül yeməklərlə başlayıb 10-15 dəqiqə sonra az yağlı ət, tərəvəz yeməyi və ya salatla davam edə bilərsiniz. Həm enerji verən, həm də qan şəkərini sürətlə yüksəldən qidalar - ağ çörək, düyü plovu, qızardılmış kartof kimi qidaların yerinə, bulqur plovu, tam buğda çörəyi və ya tam buğdalı makaron və s. seçin.
Həm imsakda, həm də iftarda südlü, və ya meyvəli desertləri yeyə bilərsiniz. 2-3 xurma və bir stəkan süd də yaxşı alternativdir.
İftarla sahur arasında susuzluq hiss etməsəniz də tez-tez su için. İftardan 1-2 saat sonra evdə yüngül məşqlər etmək həzmi yaxşılaşdıracaq.