Demək olar ki, bütün insanların pəhrizində liflə zəngin qidalar yoxdur. Lif bəzi xərçəng növləri və ürək xəstəlikləri də daxil olmaqla bir çox xəstəliklərin riskini azalda bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Liza Athenskaya Telegram kanalında məlumat verib.

Dietoloqun qeyd etdiyi kimi, insanların 90% -dən çoxu kifayət qədər lif - insanlar tərəfindən həzm olunmayan pəhriz lifi almır. Lifin diabet, xərçəng, ürək xəstəliyi, bağırsaq xəstəlikləri riskini azaltdığı, həmçinin qəbizlikdən qoruduğu sübut edilib.

Dietoloqun sözlərinə görə, qadınlara ən azı 25 qram, kişilərə isə 38 qram lif lazımdır. Eyni zamanda, Athenskaya xəbərdarlıq etdi ki, kramp, şişkinlik və ishalın qarşısını almaq üçün lif miqdarını tədricən artırmaq vacibdir. Keçid dövründə gündə təxminən 2 litr maye içmək məsləhət görülür.

O cümlədən, həkim qeyd edib ki, bir stəkan yaşıl noxudda 8,8 qram, yarım stəkan qaynadılmış mərcidə 7,8 qram, yarım stəkan qaynadılmış noxudda isə 6,3 qram lif var. Lif yerkökü, banan və digər bitki qidalarında da olur.

Leyla