Dietoloqlar yekdilliklə çuğundurun və çuğundur suyunun faydalarından danışırlar. Bu, yüksək lif tərkibli pəhriz məhsuludur - çox miqdarda faydalı maddələrə görə super qidalardan biri adlanır. Çuğundur şirəsi dietoloqlar arasında xüsusilə hörmətlidir - o, antioksidantlar, elektrolitlər, üzvi turşular, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Bununla belə, bütün müsbət xüsusiyyətlərə baxmayaraq, rusların bəzi kateqoriyaları çuğundur və onların törəmələri ilə diqqətli olmalıdır.
Çuğundurun tərəvəz şirəsinin faydalı xüsusiyyətlərinə dair ən son tədqiqatlardan biri 200 respondenti əhatə edib. Qan təzyiqinə müsbət təsir göstərdi: içkidəki faydalı nitratlar qana daxil olduqda azot oksidinə çevrilir - onun konsentrasiyası "yuxarı" təzyiqə təsir edir, aşağı düşür. Buna görə kök tərəvəzlərindən hazırlanmış bir içki hipotansiyonlu insanlar üçün kontrendikedir.
Çuğundur suyunun tərkibində oksalat adlanan oksalat turşusu birləşmələri var. Onlar sidikdə kristalların əmələ gəlməsinə töhfə verirlər, buna görə də böyrək daşları və ya onların əmələ gəlməsinə meylli insanlara çuğundur yemək və ya çuğundur suyu içmək tövsiyə edilmir.
Çuğundur, digər şeylər arasında, sağlam şəkərlər dəstindən ibarətdir, lakin bu cür məhsullar mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri və ya diabetli insanlar tərəfindən sui-istifadə edilməməlidir.
Nurlan