Gündəlik vərdişlər çox vaxt müəyyən orqanların vəziyyətinə pis təsir göstərir. Eyni zamanda onların səhhəti də hiss olunmadan pozulur. Məsələn, səhv seçilmiş gündəlik menyu pankreasın vəziyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.
Mədəaltı vəzi qəbul edilən qidaları parçalamaq üçün gecə-gündüz böyük miqdarda həzm fermentləri və hormonlar ifraz edən mühüm orqandır. Vəzinin işləməməsi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər: pankreatit, diabet, onkologiya və bir çox başqa problemlər.
Orqan vəziyyətinə mənfi təsir göstərən əsas səbəblər arasında həkimlər alkoqol istehlakını adlandırırlar - "güclü" içkilər aşağı alkoqollu içkilərdən daha çox dağıdıcı nəticələrə malikdir. Sağlamlığa mənfi təsir istehlak edilən spirt miqdarı ilə birbaşa mütənasibdir: mədəaltı vəzində spirtin udulmasına birbaşa təsir edəcək xüsusi fermentlər yoxdur.
Tütün tüstüsünün tərkibindəki toksinlər də xroniki pankreatit və mədəaltı vəzi xərçənginin inkişaf riskini artırır.
Trans yağlar orqana zərərli təsir göstərir - bu, kimyəvi cəhətdən çıxarılan bir məhsuldur, bunun üçün vəzi onu parçalamaq üçün uyğun fermenti istehsal edə bilməz. Maddələr mayonez, marqarin, südlü şokolad, şirniyyat və bəzi kolbasalarda bol miqdarda olur. Qızardılmış, hisə verilmiş, çox yağlı qidalardan və marinadlardan tez-tez istifadə edilməməsi tövsiyə olunur - buxarda hazırlanmış, qaynadılmış, bişmiş yeməklərə üstünlük verilir.
Şirin qazlı içkilərin tərkibindəki karbon qazı və böyük miqdarda şəkər də mədə-bağırsaq traktında iltihablı proseslərə səbəb ola bilər.
Leyla