Alimlər meyvələr üçün bənzərsiz yeməli örtük hazırlayıb. Bu barədə “Advanced Materials” məlumat yayıb. Publika.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qabığın zülal və qurudulmuş toyuq yumurtası, qliserin, selüloz nanokristal və kurkumindən ibarət olduğu bildirilir. Bu qarışıq, tədqiqatçıların fikrincə, meyvələrdə nəmliyi mükəmməl saxlayır, eyni zamanda antimikrobial xüsusiyyətlərə malikdir. Bütün bunlar meyvənin təravətini qorumaq üçün ən vacib tələblərdən yalnız biridir. Təcrübə üçün biokompozit yaradıcıları onu bir neçə fərqli meyvə və giləmeyvə üzərində tətbiq edib. Müqayisə üçün onları eyni məqsədlə istifadə olunan digər materiallar - mum və xitosan (yarı sintetik maddə) ilə örtüblər. Nəticədə altı gündən sonra yeni örtüklər sayəsində banan və avokadolar əvvəllər olduğu kimi təzə qalıb, lakin digər materiallar meyvələrin çürüməsinin qarşısını ala bilməyib. Biokompozitlə qorunan və heç bir şeylə örtülməyən meyvələr arasındakı fərq daha da əhəmiyyətli olub. Beş gün ərzində suyunun yarısından çoxu örtüksüz çiyələklərdən buxarlanıb, örtüklü versiyada isə giləmeyvə suyunun cəmi 35%-ni itirib. Örtük eyni zamanda xarakterik çürük ləkələrinin qarşısını alıb. Alimlər əlavə olaraq materialın antiseptik xüsusiyyətlərini də yoxlayıb. Biokompozitin asanlıqla yuyulduğu qeyd olunur: testlər zamanı 0,1 mm qalınlığında səth bir neçə dəqiqə ərzində suda tamamilə həll olunub.