Hər yeməkdə və qəlyanaltı əvəzinə təzə meyvə və göyərti yemək məsləhətdir. Bu, sizi daha sağlam etmək üçün zəmanətlidir.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, Böyük Britaniyada səhiyyə təşkilatları elm adamlarının əldə etdiyi sübutlara əsaslanaraq, insanların gündə beş porsiya meyvə və tərəvəz yeməsinə israr edir. Lakin araşdırmalar göstərir ki, hətta bu miqdar ömrün uzadılması üçün kifayət etməyə bilər.
95-dən çox elmi araşdırma daha çox meyvə və tərəvəz istehlakının müxtəlif xəstəliklərdən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda biləcəyini təsdiqləyir. Xüsusilə gündə 10 porsiya meyvə və tərəvəz istehlak edən insanların ölüm ehtimalı, ümumiyyətlə, istehlak etməyənlərlə müqayisədə üçdə bir azalır.
Otuz ili əhatə edən başqa bir uzunmüddətli araşdırma, uzunömürlülüyün artmasının ölümün aparıcı iki səbəbi olan ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng səviyyəsinin aşağı olması ilə əlaqəli olduğunu təsdiqləyib.
Xərçəngin qarşısının alınması ilə bağlı bir araşdırma, gündə 7-7,75 porsiya meyvə və tərəvəz istehlak edərkən riskin 14 faiz azalmasının müşahidə edildiyini, daha yüksək qəbul səviyyələrində heç bir əlavə faydanın müşahidə olunmadığını göstərib. Brokoli kimi tərəvəzlərin bu mövzuda xüsusilə təsirli olduğu sübut edilib.
Bundan əlavə, təzə meyvə və tərəvəzlər sağlamlığa kömək edən bir çox vitamin və mineral ehtiva edir. Bu faydalar çox güman ki, bitki qidalarının lif tərkibi ilə bağlıdır.
Qeyd etmək lazımdır ki, gündə 10 porsiya meyvə və tərəvəz yemək xəstəliyin qarşısının alınmasında ən təsirli olduğunu sübut edib. Bununla belə, aşağı qəbul səviyyəsi hələ də sağlamlığı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər.