Mütəxəssislər əmindirlər ki, insanlar ən çox zəif qidalanma, xüsusən də fast food səbəbindən çəki problemi yaşayırlar. Bununla belə, bütün bu cür yeməklərdən imtina etmək lazım deyil. Diyetoloq Olqa Pavlova bizə hansı fast foodun pəhrizdə faydalı olacağını söyləyib.
Olqa Pavlova bildirir ki, pəhriz zamanı fast food yeyə bilərsiniz, ancaq evdə hazırlanmalıdır.
– Məsələn, burgerlərdə çoxlu miqdarda protein olan kotlet var. Bu, bədənə uzunmüddətli dolğunluq hissi verir və faydalıdır. Mal əti, toyuq və ya hinduşka ətindən kotlet hazırlamaq daha yaxşıdır. Həm də qiyməyə kələm və balqabaq əlavə edin, yəni əti daha sağlam hala gətirin. Bundan əlavə, hamburger hazırlayarkən orqanizm üçün faydalı olan pomidor, xiyar, yaşıl kahı, göyərtilərdən istifadə edə bilərsiniz. Ancaq tərəvəzlərin təzə olduğundan əmin olun.
Mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, burgerlərdə ən zərərli olan ağ çörəkdir:
– İctimai iaşə müəssisələrində bu fast foodun hazırlanmasında yüksək dərəcəli buğda unundan hazırlanmış bulka istifadə olunur ki, bu da qanda şəkərin səviyyəsini kəskin artırır və insulinə yüksək reaksiya verir. Bu, həm artıq çəki, həm də şəkərli diabetlə bədənimizə mənfi təsir göstərir. Evdə fast food hazırlayarkən, boz, qarabaşaq yarması, badam unundan çörək bişirmək yaxşıdır və qəhvəyi düyüdən də istifadə edə bilərsiniz. Bu məhsullarda uzun müddət toxluq və enerji hissi verən yavaş karbohidratlar var.
Bundan əlavə Olqa Pavlova qeyd edib ki, alınan burgerlərə müxtəlif souslar əlavə olunur: mayonez, ketçup, pendir, manqal və s. Bunlardan bədənə çox miqdarda yağlar, karbohidratlar və şəkər daxil olur. Buna görə də, evdə fast food hazırlayarkən, sousu tamamilə atlamalısınız və ya evdə hazırlanmış tomat pastası istifadə etmək olar.
Nurlan