İnsult əlilliyə və hətta ölümə səbəb ola biləcək ciddi xəstəlikdir. Bununla belə, bir çox tədqiqat göstərir ki, düzgün qidalanma insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Birincisi, müntəzəm olaraq qoz-fındıq yemək insult riskinin azalması ilə əlaqələndirilə bilər. Fındıq qan təzyiqini normallaşdırmağa və qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edən sağlam yağlar, vitaminlər və minerallarla zəngindir.
İkincisi, balıq yağı, omeqa-3 yağ turşuları, insult riskini azaltmaqda sübut edilmiş təsirə malikdir. Somon, sardina və cod xolesterol səviyyəsini tənzimləyən və bədəndə iltihabı azaldan omeqa-3 yağ turşularının əla mənbəyidir.
İnsult riskinizi azaltmağa kömək edə biləcək üçüncü qrup qidalar meyvə və tərəvəzlərdir. Hüceyrələri zədələnmədən qoruyan və sağlam qan dövranını təşviq edən antioksidantlarla zəngindirlər. Parlaq rəngli sitrus meyvələri, giləmeyvə, ispanaq, kələm və brokoli xüsusilə faydalıdır.
İnsult riskini azaltmağa kömək edən dördüncü qida qrupu yaşıl çay və qəhvədir. Tədqiqatlar göstərir ki, yaşıl çay və qəhvə içmək antioksidan xüsusiyyətləri və tərkibindəki kofein sayəsində insult riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Bundan əlavə, maqnezium insult riskini azaltmağa kömək edə biləcək vacib bir mineraldır. Maqneziumun təbii mənbələrinə qoz-fındıq, lobya, yulaf ezmesi və taxıl daxildir. Maqnezium bədəndəki kalsium səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir, bu da öz növbəsində qan laxtalanma riskini azaldır.
Nəhayət, qeyd etmək lazımdır ki, duz və yağ qəbulunun azaldılması da insultun qarşısının alınmasında mühüm rol oynaya bilər. Qidada həddindən artıq duz və yağ yüksək təzyiqə və metabolik problemlərə səbəb ola bilər ki, bu da qan laxtalanma riskini artırır.