Alimlər müəyyən ediblər ki, uzun müddət oruc tutanda orqanizmdə sağlamlığa faydalı əhəmiyyətli dəyişikliklər baş verir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Nature Metabolism jurnalında dərc olunan məqalədə deyilir.

Tədqiqatçılar yeddi günlük yalnız su ilə oruc tutan 12 sağlam könüllünü izlədilər. Könüllülər orucdan əvvəl, oruc zamanı və sonra qanlarında 3000-ə yaxın zülalın səviyyəsinin dəyişməsini qeyd etmək üçün gündəlik monitorinq ediliblər.

Oruc zamanı bədən enerji mənbəyini dəyişir, qidadakı kalorilərdən öz yağ ehtiyatlarını istifadə etməyə keçir. Bununla belə, uzun müddət yemək yeməməyin təsiri və ya hər hansı sağlamlıq nəticələri haqqında çox az şey məlumdur.

Tədqiqatda, oruc tutmağın ilk iki və ya üç günü ərzində bədən enerji mənbələrini - qlükozadan bədəndə yığılan yağa qədər dəyişdi. Könüllülər həm piy, həm də əzələ kütləsini orta hesabla 5,7 kiloqram itiriblər. Orucdan sonra üç gün yemək zamanı çəki dəyişməz qaldı - əzələ itkisi demək olar ki, tamamilə dayandı, lakin yağ kütləsi eyni qalıb.

Ümumiyyətlə, hər üç zülaldan birinin səviyyəsi bütün əsas orqanlarda oruc zamanı əhəmiyyətli dərəcədə dəyişdi. Bu dəyişikliklər bütün könüllülər üçün eyni idi, lakin beynin neyronlarında zülalların dəyişməsi kimi arıqlamaqdan kənara çıxan oruc əlamətləri var idi.

Fərid