Qurudulmuş meyvələrin təzə meyvələrdən daha şirin və buna görə də daha az sağlam olduğuna dair bir fikir var. Məsələn, kişmiş təzə yığılmış üzümdən daha çox şəkər ehtiva edir. Amma gavalı halda bu ifadə işləmir.
Qastroenteroloq İlya Nevzorovun dediyi kimi, gavalı bir çox sağlamlıq problemlərini həll edə və təhlükəli xəstəliklərin inkişafının qarşısını ala bilər. Eyni zamanda, təzə gavalıdan müntəzəm istifadənin belə bir təsiri mütləq olmayacaq.
Quru gavalıları qeyri-adi faydalı məhsul edən onun qida maddələrinin bolluğudur. Belə ki, quru gavalıda B qrupu vitaminləri, A, E və K vitaminləri, nikotinik turşu, kalium, dəmir, fosfor, sink, mis, manqan, maqnezium var. Bundan əlavə, məhsul sağlam lifin əla mənbəyidir. Onun sayəsində gavalı sevən və tez-tez menyusuna daxil edən insanın bağırsaqları saat mexanizmi kimi işləyir.
Kanadalı alimlər müəyyən ediblər ki, mütəmadi olaraq quru gavalı yeyən insanlar sümük gücünü artırır və müvafiq olaraq zədə və yıxılma nəticəsində sınıq riskini azaldır. Davamlı nəticələr əldə etmək üçün ən azı üç ay ardıcıl olaraq hər gün quru gavalı yemək lazımdır.
Leyla