Şəhərlərdə yaşayan insanlar lifi həzm etməyə kömək edən sağlam bağırsaq mikroblarını itirirlər. Bu qənaətə İsrailin Ben-Qurion Universitetinin alimləri gəlib. Onlar öz hesabatlarını Science jurnalında dərc ediblər.
Mütəxəssislər böyük və yüksək ixtisaslaşmış hüceyrədənkənar protein kompleksləri, sellülozomlar istehsal edən Ruminococcus adlı sellülozu parçalayan bakteriya aşkar ediblər. Onlar çətin həzm olunan sellüloza liflərini parçalamaq üçün bakteriyalar tərəfindən yaradılır.
Sellüloza həll olunmadığı üçün çətin həzm olunur. Bağırsaqdakı lif hovuzdakı ağac gövdəsinə bənzəyir: islanır, amma həll olunmur. Nəticədə sellülozlar lifi şəkərə çevirir və bu da bütün cəmiyyəti qidalandırır.
Tədqiqatçıların təhlilinə görə, sənayeləşmiş ölkələrdə yaşayan insanlar bitki mənşəli qidaları həzm etmək qabiliyyətini itirirlər. Bu, çox güman ki, aşağı lifli pəhrizə keçidlə bağlıdır.