Sağlamlığı və gəncliyi qorumaq üçün pəhrizinizə diqqət yetirmək və üzərində işləmək lazımdır. Bu barədə dietoloq Yelena Başkirova “Moskva Region Today” onlayn nəşri ilə söhbətində danışıb.
Orqanizmin bərpası və cavanlaşması üçün pəhrizdən danışarkən, nəinki buna töhfə verən, həm də ona mane olan qidalara diqqət yetirmək lazımdır.
Mütəxəssis latın dilindən tərcümədə “qocalıqdan qoruyan” mənasını verən geroprotektorlar terminindən də danışıb. Başkirova qeyd edib ki, insan orqanizminin biokimyəvi prosesləri saxlamaq üçün kifayət qədər suya ehtiyacı var. Həmçinin, maye toksinlərin atılmasında və dərinin elastikliyinin qorunmasında böyük rol oynayır.
Dietoloq bildirib ki, yağlı balıqlarda və təmizlənməmiş zeytun yağında olan sağlam omeqa-3 və omeqa-9 yağları orqanizmdə iltihabın ümumi səviyyəsini azaltmağa kömək edəcək. Onlar hüceyrə quruluşunun tikinti bloklarıdır və sağlam vəziyyəti qorumaq üçün vacibdir.
Başkirova xatırladıb ki, səkkiz əvəzolunmaz amin turşusunun hamısını ehtiva edən zülal istehlak etmək də vacibdir, çünki bu, bütün toxumaların əsasını təşkil edir. Bu məqsədlər üçün yumurta, balıq, quş əti, kəsmik faydalıdır.
Antioksidantlar uzunömürlülük mövzusunda xüsusi yer tutur. Bədənimizdə aqressiv davranan sərbəst radikalların və reaktiv oksigen növlərinin öhdəsindən gəlmək üçün onlara ehtiyac var.
Fərid