Soyuq mövsümün yaxınlaşması ilə bir çox insan bədəni tez isitməyin yollarını axtarır. Foodinfo.az xəbər verir ki, həkim-terapevt, kardioloq, tibb elmləri namizədi Andrey Kondraxin bildirib ki, isinmək üçün ən faydalı içki sadə, amma qidalı toyuq bulyonudur.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, isti bulyon təkcə bədəni qızdırmır, həm də orqanizmi zülalla təmin edir, enerji balansını bərpa edir və tez doyma hissi yaradır. “Bu həm isinmə, həm də qidalanma üçün ideal seçimdir,” – deyə həkim vurğulayıb.

İkinci yerdə isə çay gəlir – fərqi yoxdur, qara, yaşıl və ya bitki çayı. Həkim həmçinin isti morz və kompotların da faydalı olduğunu bildirib.

Bununla yanaşı, o, qəhvədən isinmək məqsədilə istifadə etməyi məsləhət görmür: “Qəhvə orqanizmi susuzlaşdıra bilər, halbuki bədənə isinmək üçün daha çox maye lazımdır.”

İsinmək üçün başqa bir sağlam seçim isə isti süddür. Südün tərkibindəki təbii yağlar enerjini tez bərpa edir və orqanizmdə uzunmüddətli istilik yaradır.

Ekspert eyni zamanda çox isti, qaynar içkilərin təhlükəsindən də danışıb. Onun sözlərinə görə, qaynar içkilər qida borusunu yandıra və uzunmüddətli zədələnməyə səbəb ola bilər. “Belə hallarda xroniki zədələr nəticəsində qida borusu xərçəngi riski artır,” – deyə o xəbərdarlıq edib.

Əgər ağız və boğazda ağrı, yanma və ya udmada çətinlik yaranarsa, həkim yumşaq və ilıq qidalar – yoqurt, kefir, püre kimi məhsullara üstünlük verməyi tövsiyə edir.

Soyuq günlərdə isinmək üçün bir fincan bulyon və ya süd – bədəni qorumağın ən dadlı və sağlam üsuludur.