Hər bir insan oynaqlarda və sümüklərdə ağrı hiss etdi. Bəzən bu, zədə, tədricən inkişaf edən iltihab, artrit və ya artroz səbəbindən baş verir. Ancaq tez-tez olur ki, xoşagəlməz hisslər oynaqlarda kollagenin olmaması səbəbindən görünür. Bu maddə nə qədər az olarsa, zədələnmə, sınıq, əzələ gərginliyi və s. riski bir o qədər yüksək olar.
Ortoped həkimi Anatoli Krupnov vəziyyəti sabitləşdirmək və qidanın köməyi ilə kiçik xəsarətlərdən sonra ağırlaşmaların inkişafının qarşısını almaq yollarını izah edib.
Tərkibində kollagen olan müxtəlif yeməkləri mütəmadi olaraq yemək vacibdir. Bu, orqanizmin sağlamlığı üçün vacib olan və bir sıra unikal xüsusiyyətlərə malik olan zülaldır
Bədəndə kollagenin miqdarını artırmaq üçün bu zülalın əsas tərkib hissəsi olduğu yeməkləri müntəzəm olaraq yemək lazımdır. Məsələn, sümük suyu və ya onlara əsaslanan şorbalar yemək lazımdır. Şorba nə qədər zəngin olsa, sümüklər və oynaqlar üçün bir o qədər faydalı olar.
Nurlan