Xolesterol yağların və steroidlərin birləşməsindən ibarət bir maddədir. Bir çox insan bundan qorxur, lakin bütün xolesterol sağlamlığa zərərli deyil. Üstəlik, hər bir insanın bədənində mövcuddur və hətta vacib funksiyaları yerinə yetirir. Foodinfo.az xəbər verir ki, aşpaz Maksim Kuznetsov Life.ru saytına xolesterolun faydaları və onun səviyyəsini saxlamağa kömək edəcək məhsullar barədə danışıb.
Xolesterin cinsi hormonları sintez edir, həmçinin bir sıra vitaminlərin - D, E, K-nin udulmasına kömək edir. Faydalı xolesterin qaraciyərdə əmələ gəlir, lakin o, qidadan da gələ bilər - təhlükə məhz bu mənşəli maddənin içərisindədir. Buna görə pəhrizinizə sağlam xolesterol səviyyəsini saxlamağa kömək edən qidalar əlavə edin.
Omeqa-3 və sağlam yağlar sayəsində ürək-damar sisteminin fəaliyyəti yaxşılaşır - divarların elastikliyi artır və xolesterol lövhələri ilə tıxanma riski azalır.
Probiyotiklərlə doymuş olduqlarına görə, həzm sistemində pis xolesterolun udulmasını azaldırlar. "Rayonda Mətbəx"in brend aşpazı pəhrizinizə kəsmik, kefir, az yağlı qatıq əlavə etməyi tövsiyə edir - siz yeməklərin həzm prosesinin daha rahat olacağını və ağırlıq probleminin aradan qalxacağını görəcəksiniz.
Tərkibində yüksək miqdarda kakao olan şokolad növləri damarların genişlənməsinə kömək edir, bu da öz növbəsində qan damarlarının keçiriciliyini yaxşılaşdırır və onların tıxanmasının qarşısını alır. Söhbət kakao sayəsində bədənə daxil olan flavonoidlərdən gedir.
Ürəyin fəaliyyətini və düzgün qan dövranını dəstəkləyən antioksidantların və mono doymamış yağ turşularının mənbəyidir. Fındıqların tərkibində həmçinin alfa-linolenik və omeqa-3 turşuları var ki, bu da bağırsaqlarda xolesterinin sorulmasına mane olur.
Eyni zamanda, aşpaz bəzi məhsullardan tamamilə imtina etməyi və ya yuxarıda göstərilənlərə çox güvənməyi məsləhət görmür.
Fərid