Çuğundur digər tərəvəzlərlə müqayisədə praktiki olaraq allergik reaksiyaya səbəb olmur. Bundan əlavə, onu superfood edən bir sıra unikal xüsusiyyətlərə malikdir. Məsələn, bu tərəvəz xoralarla mübarizədə təsirli olur. Bu barədə dietoloq Yekaterina Veselova RİAMO ilə söhbətində danışıb.
“Çuğundurun tərkibində olan U vitamini, həmçinin “anti-ülser” vitamini adlanır - o, xlor turşusunun artıq ifrazını azaldır və mədə selikli qişasını zədələnmədən qoruyur ehtiyatla qəbul edilməlidir - İstifadə etməzdən əvvəl sərin, qaranlıq yerdə 2-3 saat saxlamaq məsləhətdir”, - deyə ekspert bildirib.
Əsas odur ki, çuğundur suyunu təxminən 10-14 gün qəbul edin, bu şəkildə faydaları daha çox olacaq. Lif və üzvi turşularla zəngin olan içki bağırsaq hərəkətliliyini stimullaşdıraraq qəbizliyin qarşısını alır. Ancaq xorası olanların şirədən imtina etmələri və yalnız remissiya dövründə qəbul etmələri daha yaxşıdır.
Həkim onu da qeyd etdi ki, gündəlik normanın (150-200 qram çuğundur) istehlakı artırmağa kömək edir:
B9 vitamini üçün gündəlik tələbatın 40-50% -ni təşkil edir ki, bu da hamiləlik zamanı dölün aşağı düşmə ehtimalını və qüsurların inkişaf riskini azaldır. Çuğundur immun sistemini gücləndirmək üçün məktəbəqədər uşaqlar üçün faydalıdır.
B6 vitamini üçün gündəlik tələbatın 7-10%-i. Beləliklə, kök tərəvəz sinir sistemini dəstəkləməyə, narahatlığı və əsəbiliyi azaltmağa kömək edir.
Xromun gündəlik qəbulunun 60-80%-i insulin müqavimətinin qarşısını alır.
Bundan əlavə, kök tərəvəzlərin istehlakı da xarici məlumatlara təsir göstərir. Saç və dırnaqlar nəzərəçarpacaq dərəcədə güclənir, dəri hamarlaşır və elastik görünür, çuğundurun tərkibindəki betain isə mədə-bağırsaq traktının işini normallaşdırır və qaraciyərdə piy yığılmasını azaldır.