Mövsümü yaşıl tərəvəz və meyvələrdən istifadə karbon izlərini azaldır, təbiəti qoruyur və ev iqtisadiyyatına töhfə verir. Qeyri-mövsümi qida məhsullarının istehsalı üçün hibrid toxumlardan, pestisidlərdən və kimyəvi gübrələrdən istifadə də artır. “Hər şey öz mövsümündə yaxşıdır” anlayışı ilə hazırlanan siyahıda meyvə-tərəvəzləri seçmək nəinki sağlamlığınıza və xəstəliklərdən qorunacağınıza, həm də təbiətə və planetə xeyirli olacaq.
Foodinfo.az bu mövsüm yeyilməli olan meyvə-tərəvəzləri təqdim edir:
KƏLƏM
Kələm dadlı olmaqla yanaşı, həm də qidalandırıcıdır. Payız-qış aylarının vazkeçilməz tərkib hissəsi olan kələm yüksək C vitamini və lif tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir. Eyni zamanda fol turşusu ilə zəngin olduğu üçün hamiləlik dövründə anaların ən yaxşı seçimi ola bilər.
KƏRƏVİZ
Kərəviz aşağı kalorili olması ilə yanaşı yüksək lif tərkibi ilə həzm sistemini dəstəkləyir. Qış aylarında təzə olaraq satılan kərəviz tərkibindəki kalium və liflə yanaşı, aşağı kalorili olması ilə də ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Bundan əlavə, tərkibindəki K vitamini ilə sümük sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
TƏRƏ
Soyuq hava şəraitinə davamlı olan tərə qış aylarında C vitamini mənbəyi kimi önə çıxır. İmmunitet sistemini gücləndirən xüsusiyyətləri ilə tanınan tərə tərkibindəki antioksidant tərkibi ilə də hüceyrələri qoruyur.
MANDARİN
Qış meyvələrinin məşhur nümayəndəsi olan naringi tərkibindəki C vitamini ilə soyuqdəyməyə qarşı qoruyucu rol oynayır. Tərkibindəki lif həzm sistemini dəstəkləyir və antioksidantları ilə dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır.
BROKOLİ
Brokoli A və C vitaminləri ilə immunitet sistemini dəstəkləyir. Bundan əlavə, tərkibindəki lif və fol turşusu ilə həzm sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
TURP
Mövsümünün ləzzətli tərəvəzlərindən biri olan turpun kalorisi azdır, C vitamini və liflə zəngindir. Xüsusilə immunitet sisteminin güclənməsinə kömək edir.
ARMUD
Payızın şirin və şirəli meyvələrindən biri olan armud lif və antioksidantlarla zəngindir. Həzm sistemini dəstəkləyir və ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
KÖK
Qış aylarının vazkeçilməz tərəvəzi olan yerkökü tərkibindəki beta-karotenlə göz sağlamlığını dəstəkləyir. Eyni zamanda C vitamini və liflə zəngin olması immunitet sistemini gücləndirir. Yerkökü mövsümündə istehlak edildikdə qida dəyərini maksimum dərəcədə artırır.
KAHI
Kahı kalorisi az olduğu və tərkibindəki liflə həzm sistemini dəstəklədiyi üçün sağlam tərəvəzdir. Bundan əlavə, vitamin və minerallarla zəngindir.
ALMA
Alma liflə zəngindir və həzm sistemini tənzimləyir. Tərkibindəki antioksidant sayəsində hüceyrələri qoruyur və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
PIRASA
O, aşağı kalorili olduğu və tərkibindəki liflə həzm sistemini dəstəklədiyi üçün sağlam bir tərəvəzdir. Tərkibində C vitamini və fol turşusu da var.
SOĞAN
Soğan qış aylarında süfrələrimizi zənginləşdirən tərəvəzdir. Tərkibindəki yüksək antioksidant sayəsində immunitet sistemini gücləndirir və iltihabı azaldır.
HEYVA
Liflə zəngin olan heyva həzm sistemini dəstəkləyir. Tərkibində immunitet sistemini gücləndirən C vitamini də var.
BALQABAQ
Balqabaq tərkibindəki beta-karotinlə göz sağlamlığını dəstəkləyir və yüksək lif tərkibi sayəsində həzm sistemini tənzimləyir. Bundan əlavə, C vitamini və kaliumla zəngin olduğu üçün immunitet sistemini gücləndirərkən hüceyrələri qorumağa kömək edir.
QREYPFRUT
Qreypfrut tərkibindəki C vitamini və antioksidant tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir. Qreypfrutun tərkibindəki lif həzm sistemini dəstəkləyir, aşağı kalorili və fitokimyəvi maddələr ehtiva edir, çəki nəzarətinə töhfə verir və ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
İSPANAQ
Dəmir, C vitamini və liflə zəngin bir tərəvəz olan ispanaq tərkibindəki dəmir sayəsində qan sağlamlığını dəstəkləyir və tərkibindəki liflə həzm sistemini tənzimləyir.
NANƏ
Nanə həzm sistemini rahatlaşdıran xüsusiyyətlərə malikdir. Mədə problemlərinə yaxşı təsir edir və tərkibindəki antioksidant sayəsində hüceyrələri qoruyur. Nanə təravətli nəfəs təmin edərək ağız sağlamlığını dəstəkləyir.
ŞABALID
Şabalıdın tərkibindəki B vitamini enerji mübadiləsini tənzimləyir. Bundan əlavə, tərkibindəki antioksidantlar hüceyrə sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
GÜL KƏLƏMİ
Gül kələmi tərkibindəki C vitamini və lif tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir, həzm sistemini dəstəkləyir. Eyni zamanda, folat tərkibi hüceyrə sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
ROZMARİN
Rosemarin antioksidantlarla zəngindir, immunitet sistemini dəstəkləyir, həzmi tənzimləyir və ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Qışda istehlak edildikdə soyuq hava şəraitində immuniteti gücləndirmə potensialına malikdir.
CƏFƏRİ
Cəfəri aşağı kalorili və yüksək C vitamini, dəmir və lif tərkibi ilə immuniteti gücləndirir, həzmi tənzimləyir və hüceyrə zədələnməsini azaldır.
NAR
Bu meyvə antioksidantlarla doludur, ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihabla mübarizə aparır və həzmi tənzimləyir.
PORTAĞAL
Mövsümdə portağal istehlak etmək sağlamlıq üçün çoxlu faydalar təqdim edir. Xüsusilə C vitamini ilə zəngin olan bu meyvə immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. Eyni zamanda portağalın tərkibindəki antioksidant komponentlər hüceyrələrin zədələnməsini azaltmaqla qocalmanı gecikdirir və müxtəlif xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Portağalın yüksək lif tərkibi həzm sistemini tənzimləyərək həzm problemlərinə qarşı kömək edir.