Ramazan ayının gəlişi ilə şəkər və şirniyyat istehlakı artır. Bayram günlərində yeyilən şirniyyatların tərkibində çoxlu şəkər olduğu üçün ağızda turşu mühit yaradaraq dişlərin çürüməsinə səbəb olur.
Ağızdakı bakteriyalar daha çox dişlərdə və dildə yerləşir. Ağızda qalan şəkərli və unlu qidaların qalıqlarından turşu əmələ gəlir. Bu turşular dişlərin mineral toxumasını əridir, diş minasının korlanmasına və diş çürüməsinin başlamasına gətirib çıxarır. Ağız boşluğuna yaxşı qulluq edilməməsi, şəkər, şokolad, lokum kimi qidaların istehlakı ağız və diş problemlərini daha da artırır.
Karies diş pulpasını zədələyərək dişlərin çürüməsinə və diş ağrısına səbəb olur. Diş çürüməsinin simptomları arasında ağız qoxusu, ağrı, isti və soyuğa həssaslıq daxildir. Kariyesin əsas səbəbləri ağız boşluğunun müntəzəm təmizlənməməsi, tüpürcəyin keyfiyyəti və tərkibi, dişlərin quruluşu və qidalanmadır. Diş çürüməsi müalicə olunmazsa, genişlənə və gündəlik həyata mənfi təsir göstərə bilər. Xüsusilə bayram günlərində şəkərli, karbohidratlı və turşulu qidaların istehlakının artması ilə diş çürümələri də artır.
Diş çürüməsinin qarşısını almaq üçün ağız baxım vasitələrindən düzgün şəkildə istifadə edilməli, şəkərli və turşulu qidaların istehlakında diqqətli olmalı, istehlakdan dərhal sonra dişlərimizi fırçalamalıyıq. Fırçanın olmadığı hallarda ağız yaxalanmalı və ya şəkərsiz saqqız çeynənməlidir.