Yeməkdən sonra bədən həzm üçün daha çox enerji sərf etməyə başlayır. Bu o deməkdir ki, bədəninizin oyaq qalmaq üçün istifadə etdiyi enerji azalır. Bundan əlavə, yeməklərdə olan bəzi qidalar, xüsusən də karbohidratlar beyində serotonin hormonunun ifrazını artıra bilər ki, bu da yuxululuq hissi yaradır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, yeməkdən sonra yuxululuq bir çox insanın yaşadığı ümumi bir vəziyyətdir və bir çox amillərlə əlaqələndirilir:
Həzm prosesi: Yeməkdən sonra orqanizm həzm prosesinə keçir. Həzm orqanizmin enerjisini həzm orqanlarına yönəldir. Bu, həzm prosesi enerji tələb etdiyi üçün bədənin rahatlamasına və yuxulu hiss etməsinə səbəb olur.
Bəzi qidaların təsiri: Bəzi qida və içkilər tərkibindəki maddələrə görə yuxulamağınıza səbəb ola bilər. Ağır yeməklər, xüsusilə karbohidratı çox olanlar qan şəkərinə təsir edir və enerji səviyyələrini aşağı salır. Bundan əlavə, tərkibində triptofan olan qidalar (məsələn, hinduşka) serotonin istehsalını artıraraq yuxunu asanlaşdırır.
Qan şəkər səviyyəsi: Yeməkdən sonra qan şəkərinin yüksəlməsi və sonra azalması insulinin təsiri ilə baş verir. Qan şəkərinin bu qəfil azalması bədəndə yorğunluq hissinə səbəb olur.
Psixoloji təsirlər: Yemək rahatlıq və dinclik hissi yaradır. Bu, adətən nahar və ya şam yeməyindən sonra baş verən bir vəziyyətdir. Yemək rahatlıq hissi yaradaraq insanların yatmaq istəyini artırır.
Vagus sinirinin təsiri: Yeməkdən sonra vagus sinirinin aktivləşməsi arta bilər. Bu sinir həzm sistemi və bədənin rahatlamasından məsul olan sinir olduğundan yeməkdən sonra rahatlıq hissini artırır. Ancaq yeməkdən dərhal sonra yatmaq bəzi insanlarda həzm problemləri, reflü və ya keyfiyyətsiz yuxuya səbəb ola bilər.
Yatmazdan əvvəl yemək bəzi insanlarda mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən yatmadan öncə ağır və yağlı yeməklərdən qaçınmaq həzm problemlərinin qarşısını ala və daha rahat yuxu təcrübəsini təmin edə bilər.