Sidik yolu infeksiyaları qadınlarda çox tez-tez baş verdiyini bildirilir. Bu xəstəliyin ən mühüm əlamətləri sidik ifrazı zamanı ağrı və ya yanma, sidiyə getmə tezliyi, sidikdə qan, qarnın aşağı hissəsində ağrılardır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, sidik yollarını yoluxdura bilən infeksiyasının səbəbi kimi bakteriyalar hesab edilir.

Turşu mühit yaradan qidaların istehlakı sidik yolu infeksiyalarına səbəb olan bakteriyaların aradan qaldırılmasında çox faydalıdır.

Sidik yolu infeksiyası zamanı gün ərzində çoxlu çay, su kimi mayelərin içilməsi çox vacibdir.

Bu xəstələr gündə altı-səkkiz stəkan su içməli, şirin içkilər və şirin şirələr istehlak etməməlidirlər.

Zoğal ekstraktı bakteriyaların sidik kisəsi toxumasına yapışmasını maneə törədən proantosiyanidin adlı bir birləşmə ehtiva edir və müntəzəm mərcanı şirəsi içmək də əsas olmasa da, sidik yollarının infeksiyası riskini azaltmağa kömək edir. 

Xüsusilə süd məhsulları, buğda (qlüten), qarğıdalı, konservantlar və qida əlavələrinə qarşı allergiyası olan insanlarda qida allergenlərinin (allergenlərin) istehlakının azaldılması zəruri hesab olunur.

Peçenye, kraker, qızardılmış kartof kimi işlənmiş və hazırlanmış qidalarda olan trans yağ turşularının qəbulunu azaltmağı tövsiyə edilir. Həmçinin, qırmızı əti toyuq, balıq və bitki zülalları kimi ağ ətlə əvəz etmək lazımdır.

Adı çəkilən xəstələr kofe və spirt və tütün kimi digər stimullaşdırıcı maddələrdən uzaq durmalıdırlar.

Kəskin infeksiya zamanı az yağ qəbulu tövsiyə edilir.

Meyvə və tərəvəz kimi antioksidan ehtiva edən qidaların istehlakının artırılması və lobya, arpa, kök tərəvəzlər (kartof) kimi pəhriz lifi mənbələrinin istehlakının artırılması çox faydalıdır.

Həftədə beş gün ən azı 30 dəqiqə müvafiq fiziki fəaliyyətə sahib olmaq, hər gün C vitamini əlavələri və ya onun qida mənbələrindən istifadə etmək, iltihabı azaltmaq üçün balıq yağı və kətan toxumu kimi omeqa-3 yağ turşusu qida mənbələrindən istifadə etmək tövsiyə olunur.

Qreypfrut və ya onun şirəsini istehlak etmək antibakterial, göbələk və virus əleyhinə xüsusiyyətlərinə görə bu insanlar üçün faydalıdır. Antioksidant, xərçəng əleyhinə və immun təsirinə görə yaşıl çay içmək də tövsiyə olunur.