Neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısının alınması üçün təkcə kofeinin deyil, içkinin digər komponentlərinin də faydalı olduğuna əsaslanaraq, alimlər kofeinsiz qəhvənin mümkün faydalarına diqqət çəkirlər. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, onlar başqa bir faydalı maddəyə - trigonellinə diqqət yetirirlər. Onlar bunu Alzheimer və Parkinson xəstəliklərində neyroproteksiya baxımından ən perspektivli hesab edirlər.

 

Digər antiinflamatuar və antioksidant maddələr də böyük rol oynaya bilər. Bu təsirlər neyrodegenerativ xəstəliklərdən qorunmaq üçün də vacibdir. Bunlara ilk növbədə kahweol və cafestol kimi terpenoidlər daxildir.

 

Bir sözlə, qəhvə beyin və sinir hüceyrələrini qorumaq üçün əla kokteyldir. Ancaq hər hansı bir dərman kimi, onun faydaları və yan təsirləri dozadan asılıdır. Əksər tədqiqatlara əsasən, 3-4 stəkan qəhvənin gündəlik dozası məqbul sayıla bilər.

Nurlan