Hələ 2015-ci ildə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) müstəqil qurumu olan Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi emal olunmuş ətin insanlar üçün kanserogen olduğunu bildirmişdi.

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı emal edilmiş əti ləzzətini yaxşılaşdırmaq və ya daha yaxşı qoruyub saxlamaq üçün duzlanmış, qurudulmuş, fermentləşdirilmiş və ya hisə verilmiş məhsullar kimi müəyyən edir.

Gündə 50 qram emal olunmuş ət istehlakının ömür boyu bağırsaq xərçənginə tutulma riskini 18% artırdığı müəyyən edilib. Bu statistika yeyilən ətin miqdarı ilə artır.

Əslində, son araşdırmalar göstərib ki, gündə təxminən 76 q qırmızı və işlənmiş ət yeyən insanlar, gündə cəmi 21 q yeyənlərlə müqayisədə bağırsaq xərçənginə tutulma riskini artırır.