Həkim resepti olmadan dəmir preparatlarının qəbulu təhlükəli ola bilər. Foodinfo.az Doctorpiter.ru-ya istinadən xəbər verir ki, buna görə də anemiyanın qarşısını almaq üçün ən yaxşı həll yolu qidadan lazımi dəmiri almaqdır.

Hemoqlobin tərkibində çoxlu miqdarda dəmir olan və oksigenin ağciyərlərdən bütün toxumalara, orqanlara və sistemlərə daşınmasını təmin edən zülaldır. Buna görə də, dəmir çatışmazlığı olduqda, hemoqlobin səviyyəsi aşağı düşərək bütün orqanizmin əziyyət çəkməsinə səbəb olur.

Hemoqlobini artıran qidalara mal əti və quzu əti daxildir. Həmçinin balıq bu siyahıda var. Toyuq və hinduşka əti hemoglobin səviyyəsini yüksəldən heme dəmir mənbəyidir.

Lobya, mərcimək və noxud da dəmirlə zəngindir, lakin heyvani məhsullardan alınan dəmirdən daha az sorulur.

İspanaq, kələm və brokkolinin tərkibində dəmir və C vitamini var ki, bu da mikroelementin sorulmasına kömək edir.

Qurudulmuş meyvələr - kişmiş, gavalı, ərik qurusu çoxlu dəmir və kalium ehtiva edir.

Qoz, badam, fındıq, balqabaq tumu, küncüt və günəbaxan tumları dəmir, həmçinin vitaminlər və sağlam yağlar mənbəyidir.