Gündəlik şorba istehlakının qastritdən qorunmağa kömək etdiyinə dair bir fikir var. Foodinfo.az xəbər verir ki, “Doctis” tibb xidmətinin qastroenteroloqu Valeriya Selivanova “İzvestiya” qəzetinə deyib ki, şorba yüksək turşuluğu ilə sağlamlığa zərər verə bilər.
Həkimin qeyd etdiyi kimi, qastrit mədə selikli qişasının iltihabıdır, müxtəlif faktorlar səbəb ola bilər, lakin xəstəliyin ən çox yayılmış səbəbi Helicobacter pylori bakteriyasıdır. Mədənin selikli qişasına hücum edərək, iltihab və xoralara səbəb olur. Buna görə də, qastroenteroloqun fikrincə, pəhrizdə şorbaların olması və ya olmaması arasında birbaşa əlaqə yoxdur.
Bir tərəfdən, şorbalar daha yüngül yemək hesab olunur və bişirmə üsulu - qaynama daha pəhrizlidir, yemək daha asan həzm olunur, bu da mədə üçün faydalıdır. Digər tərəfdən, şorbalarda ekstraktiv maddələr - bulyon bişirildikdə qidalardan ayrılan təbii aromatik maddələr var. Bulyonu zənginləşdirirlər, istifadə edildikdə həzm şirələrinin istehsalı artır, bu da yüksək turşuluq və ya mədə xorası xəstəliyi olan qastrit ilə yaxşıdan daha çox zərər verəcək" deyə Selivanova izah edib.
Qastroenteroloq şorbanın naharda ikinci yemək kimi yeyilməsi barədə mifi də təkzib edib. Onun sözlərinə görə, bu, yalnız bədəni həddindən artıq yükləyəcək və kalori qəbulunu artıracaq. Şorba tam yüksək kalorili yeməkdir və aperitif kimi deyil, tək başına yemək kimi qəbul edilməlidir.
Belə ki, şorba da təmiz suyun əvəzedicisi deyil, onun balansı orqanizmdə qorunmalıdır. Quru yemək yeməmək üçün şorba yemək lazım olduğuna dair yanlış fikir var, amma bu belə deyil. Bunun üçün sadəcə təmiz su içmək lazımdır”, - deyə həkim əlavə edib.
O, həmçinin bildirib ki, hər şorba arıqlamaq istəyənlər üçün uyğun deyil. Beləliklə, məsələn, yağsız tərəvəz bulyonu faydalı ola bilər, çünki maye yemək mədəsini tez doldurur və adama artıq yemiş kimi görünür.
“Zülalların, yağların və karbohidratların tərkibinə görə şorba əsasən yağlar və karbohidratlardan ibarətdir, bizim üçün qiymətli zülal azdır (ət/quş ətinin miqdarından asılı olaraq). Eyni zamanda, çoxlu ədviyyatlar, hisə verilmiş ətlər, yağlı ətlər və sümüklər olan şorbaların, əksinə, çox yüksək kalorili olduğunu və mütləq pəhriz məhsulu olmadığını xatırlamaq lazımdır. Eyni şeyi ənənəvi olaraq ağır qaymaq əlavə edən püresi şorbaları haqqında da demək olar” Selivanova əlavə edib.
Düzgün şorba hazırlamaq barədə danışan həkim bildirib ki, təzə və keyfiyyətli inqrediyentlər seçmək, hazır bulyonlardan qaçmaq və duzdan sui-istifadə etməmək vacibdir.
“İnqrediyentlərin lifini və faydalı mikroelementlərini mümkün qədər qorumaq üçün şorba çoxlu miqdarda nişastasız tərəvəzlərdən (çuğundur, pomidor, soğan, brokoli və s.) hazırlanmalı, onları qızartmaq olmaz. Şorbanı pəhriz saxlamaq üçün dovşan və ya hinduşka kimi yağsız ətlərdən istifadə etmək daha yaxşıdır və ilk bulyonu boşaltdığınızdan əmin olun "deyə qastroenteroloq tövsiyə edib.
Bundan əlavə, onun sözlərinə görə, sümük və ya ətin qaynadılması ilə əldə edilən ilk bulyon həmişə süzülməsi tövsiyə olunur, çünki tərkibində çoxlu yağ, ekstraktiv maddələr və hətta bəzi hallarda antibiotiklər var.
Nərmin