Sinqapurlu alimlər 3D çapdan istifadə edərək qida istehsalı və fərdiləşdirilməsi üçün yeni üsul hazırlayıblar. Texnologiya, xüsusilə xüsusi pəhriz ehtiyacı olan və ya udma çətinliyi olan insanlar üçün insanların yemək tərzində böyük fərq yarada bilər.

Qida inqrediyentlərindən istifadə etməklə 3D çap unikal strukturu, teksturası və qida tərkibi ilə məhsulların yaradılması üçün məşhur üsula çevrilib. 3D qida çapı sizə qida məzmununu fərdiləşdirməyə, estetik baxımdan xoşagəlməz qablar yaratmağa və fərdi pəhriz ehtiyaclarına uyğun olaraq qidanın teksturasını dəyişməyə imkan verir.

Okara (soya tortu), portağal qabıqları və böcəklər kimi bəzi qida mənbələri görünüşü və mənşəyinə görə çox vaxt iyrəncdir. Bununla belə, 3D çap parametrlərinin dəyişdirilməsi tədqiqatçılara bu qeyri-adi mənbələrdən olan yeməli və qidalı inqrediyentləri daxil etməklə yanaşı, estetik baxımdan xoş təamlar yaratmağa imkan verir.

Orta insan üçün 3D qida çapı gündəlik qidalanma əldə etmək üçün fərdiləşdirilmiş və davamlı bir yol təqdim edir. Yemək pozğunluğu və ya udmaqda çətinlik çəkən insanlar da bu texnologiya sayəsində yeməklərini yaxşılaşdıra bilirlər.

Tədqiqatçılar artıq şokolad, süd, jelatin və bitki mənşəli mürəkkəblərdən istifadə edərək qidaları uğurla çap ediblər. Bununla belə, mövcud üsullar materiallar arasında hamar keçidlərdə çətinliklərlə üzləşir, nəticədə parçalanmış çaplar və daha mürəkkəb çap prosesi baş verir.

Ümumi yanaşmalardan biri müxtəlif qida komponentlərini saxlamaq və çıxarmaq üçün çoxlu nozzilərdən istifadə etməkdir. Metod diqqətli maşın quraşdırması və başlıqların hizalanmasını tələb edir, nəticədə aralıq interfeyslər və çap vaxtlarının artması ilə nəticələnir. Əsərin müəllifləri mikrofluidikadan (Microfluidics) ilhamlanaraq fərqli bir yanaşma təklif etdilər. İki giriş və bir çıxışdan istifadə edərək texnologiya çap mərhələsindən əvvəl qida axınlarını birləşdirərək çoxlu burunlar arasında keçid əngəlini azaldır.

Müxtəlif yeməli mürəkkəbləri kəsişən birləşmələrdə birləşdirmək asan məsələ deyil. Mayelərin reoloji xassələri (mayelik və özlülük) olan kanallarda əks axın baş verir. Məsələn, bir damcı diş pastasının sıxılması suyu tökməkdən daha çox güc tələb edir. Əgər hər ikisi eyni çıxışa verilsəydi, bəzi diş pastası çox güman ki, suyun girişinə düşəcək. Problemi həll etmək üçün elm adamları Y-qovşağının çıxış dəliyini genişləndirərək və çap alqoritminə qərəzli yanaşma tətbiq etməklə qida printeri dizayn ediblər.

Komanda müxtəlif reoloji xüsusiyyətlərə malik mürəkkəblərlə hamar və davamlı çap nümayiş etdirə bildi. Sistemlərinin imkanlarını nümayiş etdirmək üçün onlar müxtəlif südlü mürəkkəblərdən istifadə edərək SUTD loqosunu və tam funksional QR kodunu çap etdilər.

Komanda daha çox girişi yerləşdirmək və kommersiya miqyasına nail olmaq üçün dizayn və texnologiyanı optimallaşdırmağa ümid edir. Bu texnologiya struktur və ya görünüşə xələl gətirmədən çoxlu inqrediyentlərdən ibarət qidaların 3D çapı üçün istifadə oluna bilər. 3D çap fərdi pəhriz ehtiyaclarına uyğunlaşdırılmış yeməklər, estetik baxımdan xoş gələn yeməklər və interaktiv yeməli QR kodları yaratmaq üçün istifadə edilə bilər.