Ev şəraitində hazırlanan konservlərin hazırlanması və saxlanmasında yol verilən səhvlər ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər. Onlardan ən təhlükəlisi Clostridium botulinum bakteriyasının törətdiyi botulizmdir. O, torpaqda yaşayır və bütün məlum üzvi zəhərlərin ən güclüsü olan botulinum toksini istehsal edir. Bu bakteriya insan orqanizmində mərkəzi və periferik sinir sisteminə təsir göstərir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, inkubasiya dövrü təxminən bir gün davam edir və xəstəliyin ilk əlamətləri qida zəhərlənməsinə bənzəyir: ürəkbulanma, qusma, köp və mədədə dolğunluq hissi. Sonra insanın görmə qabiliyyəti pisləşir, tənəffüs qeyri-bərabər, tez-tez və səthi olur, tibbi yardım olmadan tənəffüs çatışmazlığı inkişaf edir. Həmçinin xəstənin ağzı quruyur, əzələləri zəifləyir, qıcolmalar başlayır, səsi buruna çevrilir.
Bu xəstəliyin müalicəsi hətta xəstəxana şəraitində belə çətin və uzun prosesdir və görmə qabiliyyətini və əzələ funksiyasını tam bərpa etmək bir neçə ay çəkə bilər. Xəstəxanaya vaxtında müraciət edildikdə, botulizmin ölümcülliyi 3-4% təşkil edir, xəstəliyi öz-özünə müalicə etmək cəhdləri 60% hallarda ölümlə nəticələnir.
İstahsal zamanı tərəvəz və meyvələri yaxşıca yumaq, bankaları və qapaqları qaynatmaq, hazır konservləri sterilizasiya etmək lazımdır.
Botulizmin törədicisi çox davamlıdır: 80 ° C temperaturda yarım saata qədər davam edə bilər və yalnız beş dəqiqə qaynadıqdan sonra ölür. Bankaları 15 ˚С-dən çox olmayan bir temperaturda konservləşdirin.
Nurlan