
Qida əlavələri, gündəlik qida qəbulunu artırmaq və ya çatışmayan mikroelementləri təmin etmək məqsədilə geniş yayılıb. Foodinfo.az bildirir ki, bu əlavələr müxtəlif vitaminlər, minerallar, amino turşular və digər bioloji aktiv maddələrlə zəngin ola bilər. Ancaq hər qida əlavəsi eyni dərəcədə faydalı deyil.
Bəzi əlavələr, xüsusilə böyük dozalarda qəbul edildikdə, sağlamlıq üçün risklər yarada bilər. Məsələn, yüksək miqdarda D vitamini orqanizmə zərər verə bilər, bunun nəticəsində kalium balansı pozula bilər və böyrəklər üzərində əlavə yük yaranar. Həmçinin, bəzən qida əlavələrindəki maddələr təbii deyil və orqanizmə mənfi təsir göstərə bilər.
Bəzi araşdırmalar göstərir ki, yüksək miqdarda qida əlavələrinin istifadəsi həzmi pozan, bağırsaq mikroflorasını dəyişdirən və hətta xəstəliklərin inkişafını sürətləndirən faktorlara çevrilə bilər. Qida əlavələri yalnız çatışmayan maddələr üçün istifadə edilməli, təbii qidalar əsas seçim olaraq qalmalıdır.
Sağlam qidalanmanın əsası hələ də balanslı və müxtəlif qida məhsullarından ibarətdir. Qida əlavələrinin istifadəsi üçün həkim məsləhəti alınması ən yaxşı yanaşmadır.