Bu gün bir çox insanlar şirələrə, təzə şirələrə, smuzilərə üstünlük verirlər, lakin köhnə, sübut edilmiş içkiləri tamamilə unudurlar. Məlum olub ki, kompot bir çox cəhətdən dəbli alternativlərdən daha sağlamdır. Əgər onu və məsələn, təzə şirələri müqayisə etsəniz, sonuncu öz xüsusiyyətlərini əhəmiyyətli dərəcədə itirəcək. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq və genetik Natalya Artemyeva danışıb.

Belə ki, kompot mədə-bağırsaq traktına, məsələn, portağal suyu kimi qıcıqlandırıcı təsir göstərmir. Kompotun glisemik yükü isə demək olar ki, yarıya qədər azdır. Yəni qan şəkərinin səviyyəsi təzə şirə içdikdən sonra olduğu kimi kəskin artmayacaq.

Eyni zamanda, kompotda qiymətli lifin əlavə mənbəyinə çevrilən qaynadılmış giləmeyvə və meyvələr var. Bu həm də onun təzə şirədən üstünlüyüdür, çünki şirə çəkdikdən sonra adətən heç bir meyvə parçası qalmır. Dietoloq xatırladıb ki, kompot yalnız təzə meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanır və quru meyvələrdən hazırlanana uzvar deyilir; hər ikisi sağlamlıq üçün eyni dərəcədə faydalıdır.

Nurlan