Rostok Universitetinin Tibb Mərkəzinin alman alimləri, Biovis Diagnostik şirkəti ilə birgə, çiyələyin bağırsaq mikroflorasına müsbət təsir göstərdiyini müəyyən ediblər. Foodinfo.az bildirir ki, bu araşdırma Microbiology Spectrum jurnalında dərc edilib.
Təcrübə üçün 69 yaşlı iştirakçılar, 10 həftə ərzində fərqli miqdarda təzə və dondurulmuş çiyələk qəbul edən pəhrizlər tətbiq etdilər. Nəticələr, çiyələk istehlak edən qruplarda ən yaxşı nəticələrin əldə olunduğunu göstərdi.
Çiyələyin bağırsaqlarda mikroorqanizmlərin müxtəlifliyini artırdığı və qısa zəncirli yağ turşularının (SCFAs) istehsalına kömək edən bakteriyaların inkişafını təşviq etdiyi aşkar edilib. Bu yağ turşuları antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və bir çox digər sağlamlıq faydası təmin edir.
Bundan əlavə, alimlər çiyələk istehlakının potensial olaraq patogen bakteriyaların sayını azaltdığını da qeyd ediblər.