Makaronun sağlam yan yemək adlandırılması nadirdir, lakin bu dəyişə bilər. Onlara sadəcə vaxtında xidmət etmək lazımdır – gizli şəkildə, bu yemək bişirildikdən dərhal sonra deyil.
Foodinfo.az bildirir ki, qidalanma mütəxəssisləri Razan Hallak və Vijaya Surampudi makaronu dərhal deyil, tamamilə soyuduqdan sonra, hətta daha yaxşısı – ertəsi gün yeməyi məsləhət görürlər.
Məlum olub ki, bəzi qidalar soyudulduqdan sonra daha sağlam olur. Makaron, düyü, kartof və digər nişastalı qidalar strukturunu dəyişir. Onlar insan bağırsağının asanlıqla həzm edə biləcəyi sözdə davamlı nişasta əmələ gətirir.
“Nişastalı qidaları soyuduqda, molekullar daha kristallaşmış (yəni daha sıx) şəbəkəyə çevrilir. Bu proses retroqradasiya adlanır,” – ekspertlər izah ediblər.
Bundan əlavə, davamlı nişasta pəhriz lifi və probiyotik funksiyasını yerinə yetirəcək, yəni qlükozanın qana udulmasını yavaşlatacaq və faydalı bağırsaq mikroflorasını "qidalandıracaq". Davamlı nişasta molekulları da iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik qısa zəncirli yağ turşularının istehsalında iştirak edir. Onların sayəsində, tədqiqatçıların qeyd etdiyi kimi, kolorektal xərçəng riski azalır.