Kokos unikaldır ki, bir meyvədən müxtəlif hisslər və faydalı xüsusiyyətlərə malik bir neçə məhsul əldə edə bilərsiniz. Məsələn, suyunu içə, pulpasını yeyə və ya ondan süd, yağ hazırlaya bilərsiniz.
Belçikalı alimlər onu təbii mənşəli ən məşhur antioksidant adlandırıblar. Həmçinin şəffaf mayenin tərkibində çoxlu B, C vitaminləri və mikroelementlər var. Məsələn, ürək və qan damarları üçün faydalı olan kalium bura daxildir. Sübut olunub ki, müntəzəm olaraq kokos suyu içmək ürək patologiyalarının inkişaf riskini 30 faiz azaldır.
Dadında aşkar şirinliyə baxmayaraq, tərkibində çox az şəkər var. Buna görə də, pulpa qanda insulində kəskin sıçrayışlara və ya həzm problemlərinə səbəb olmur.
Məhsul kulinariya və kosmetologiyada istifadə olunur. Hər halda, kakos yağı çox sağlamdır və onlara kanserogenlərin bir hissəsini əlavə etmədən bədəni yağlarla zənginləşdirir.
Müasir alimlər müəyyən ediblər ki, kokos pulpası piylənmənin öhdəsindən gəlməyə kömək edir, maddələr mübadiləsini aktivləşdirir, yaddaşı yaxşılaşdırır və qanda xolesterinin azalmasına kömək edir.
Fərid