Çiyələk dünyada ən məşhur giləmeyvə bitkilərindən biridir. O, təkcə özünəməxsus dadı deyil, həm də insan sağlamlığı üçün bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
Birincisi, çiyələk antioksidantlarla zəngindir ki, bu da orqanizmi sərbəst radikallardan qorumağa kömək edir və müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri və xərçəngin inkişafının qarşısını alır.
İkincisi, çiyələk immunitet sistemini gücləndirən və bütövlükdə bədənin düzgün işləməsinə kömək edən əhəmiyyətli miqdarda C vitamini ehtiva edir.
Həmçinin, çiyələk aşağı kalorili məhsuldur ki, bu da onları fiqurunu qorumaq və ya arıqlamaq istəyənlər üçün əla seçim edir. Demək olar ki, heç bir yağ və şəkər ehtiva etmədiyi halda, çox miqdarda su və qida ehtiva edir.
Sağlamlığınıza və fiqurunuza zərər vermədən nə qədər çiyələk yeyə bilərsiniz?
Mütəxəssislər balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi orta səviyyədə çiyələk istehlak etməyi məsləhət görürlər. Optimal hissə gündə təxminən 150 qramdır.
Ancaq unutmayın ki, hər bir orqanizm fərdi və zərərsiz istehlak edilə bilən çiyələklərin miqdarı fərqli ola bilər. Rifahınızı izləmək və bədəninizi dinləmək vacibdir. Məsələn, bəzi insanlar iki və ya üç giləmeyvə yedikdən sonra da çox qırmızı bir üzlə qarşılaşa bilər və bu, qida allergiyasının təzahürü kimi qəbul edilməlidir. Səhhətinizdə qeyri-adi pisləşmə əlamətləri görsəniz, dərhal klinikada növbətçi həkimə müraciət etməlisiniz.