Şirniyyatların həddindən artıq istehlakı bədən kütləsi indeksinin yüksək olmasının və bir sıra xəstəliklərin səbəblərindən biridir. Foodinfo.az iştahınızı idarə etməyə və desertlərə olan həvəsinizi azaltmağa kömək edəcək qidaların siyahısını təqdim edir.

Xurma çox şirin qurudulmuş meyvələrdir. Onlar tez-tez çörək və digər desertlərdə şəkər əvəzinə istifadə olunur. Xurmanın faydaları arasında lif, kalium, dəmir və digər faydalı maddələrin olmasıdır. Eyni zamanda xurmanın tərkibində çoxlu fruktoza var ki, bu da qanda şəkərin səviyyəsini qlükozadan daha tez yüksəldir və piylərin çökmə prosesini tetikler. Buna görə də, şirin bir şey istədikdə xurma şirniyyata sağlam alternativ ola bilər, lakin ac qarına xurma yeməmək və özünüzü bir anda iki və ya üç yeməklə məhdudlaşdırmaq vacibdir.

Bir stəkan kefir zülal, faydalı bifidobakteriyalar və kalsiumla zəngin sağlam qəlyanaltıdır. Bundan əlavə, araşdırmalar göstərdi ki, kefir (və ya qatıq) iştahı və şəkər istəklərini idarə etməyə kömək edə bilər. Tam yemək üçün vaxtınız yoxdursa və ya hələ yemək vaxtınız yoxdursa və acsınızsa, kefir için və ya bir porsiya adi qatıq yeyin. Bu, daha sonra həddindən artıq yeməkdən və şəkərli qidalara həvəsdən qaçmağa kömək edəcək. Kefirin təzə olması, tərkibində faydalı bakteriyaların olması və şəkər, boya və digər əlavələrin olmaması vacibdir.

Yumurta kifayət qədər protein ehtiva edir ki, bu da sizə toxluq hissi verir və aclıq hissi keçirmir. Tədqiqatlar göstərib ki, səhər yeməyində protein yemək, yumurta da daxil olmaqla, aclığı azaltmağa və gün ərzində daha az zərərli qidalar yeməyə kömək edə bilər. Bunun səbəbi yüksək proteinli səhər yeməyinin aclıq hormonunu boğması və bizə toxluq hissi yaradan digər hormonların səviyyəsini artırmasıdır. Nəzərə alsaq ki, kəskin aclıq hissi və sağlam qida ilə qəlyanaltı yeyə bilməmək çox vaxt rulon və ya şirniyyat yeməyimizin səbəbidir, səhər omlet belə vəziyyətlərin riskini azalda bilər.

Turşu kələm də daxil olmaqla fermentləşdirilmiş qidalar faydalı bakteriyaların başqa bir mənbəyidir. Bunu etməklə, duzlu kələm bağırsaq balansını yaxşılaşdıra və patogenlərin səviyyəsini azalda bilər. Bu, öz növbəsində, təkcə orqanizmin mikrobiotasına deyil, həm də beynimizin qəbul etdiyi siqnallara, o cümlədən qida növünü və miqdarını seçmək üçün siqnallara təsir göstərir. Bakteriyaların düzgün olmayan tarazlığı iştahı və yüksək şəkərli qidalar yemək istəyini tətikləyən hormonların istehsalına səbəb ola bilər. Buna görə də, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıran duzlu kələm, kim chi və digər fermentləşdirilmiş qidaların iştahı normallaşdırmağa kömək edə biləcəyinə inanılır.

Şirniyyata olan həvəsin və iştahanın artmasının başqa bir səbəbi gün ərzində karbohidrat çatışmazlığıdır. Şirin kartofda çoxlu karbohidratlar var, xoş şirin dadı var, lif, A, C vitaminləri və kaliumla zəngindir. Bişmiş şirin kartof, şirin kartof şorbası və ya şirin kartof güveç yeməklərinizə qida əlavə edəcək, lakin iştahınızı və qeyri-sağlam qidalara olan istəklərinizi azaldaraq, çox güman ki, uzun müddətdə daha az yeyəcəksiniz.

Qarabaşaq, digər bütün taxıllar kimi, sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir. Sağlam tam taxıl taxılları ilə yemək yemək yaxşı doyurur, qida çatışmazlığına şirin bir şey əlavə etmək riskini azaldır və dolğunluq hissi bir neçə saat davam edir. Qarabaşaq (xüsusilə yaşıl) bağırsaqlarda faydalı bifidobakteriyaların və laktobakteriyaların çoxalmasına da kömək edir. Bundan əlavə, bütün taxıl dənli bitkilər yüksək lif, B kompleks vitaminləri, dəmir, maqnezium, selen, fosfor və manqan ehtiva edir. Şirniyyata olan həvəsinizi azaltmaq üçün menyunuza qarabaşaq yarması, qəhvəyi düyü, bulqur, mirvari arpa və quinoa daxil edin.

Şokolad demək olar ki, sağlam olmayan şirin qəlyanaltılar arasında birinci yerdədir. Buna görə də aydınlaşdırmaq lazımdır ki, söhbət süd tozu və şəkərdən az miqdarda kakao əlavə edilmiş (ən çox sənaye “şokolad”) hazırlanmış barlardan deyil, tərkibində minimum şəkər və 70%-dən çox olan tünd şokoladdan gedir. Bu məhsulun tərkibində antioksidant rolunu oynayan və bədəndə iltihabı azaldan sağlam polifenollar var.