Duz olmadan məhsulun dadını hiss etmək çətindir və vacib minerallar əldə etməyəcəyik.

Lakin həddindən artıq duz sağlamlıq üçün təhlükəlidir, ona görə də həkimlər sizi duzun miqdarına nəzarət etməyə və pəhrizinizdə duzlu qidaları məhdudlaşdırmağa çağırır.

Diyetoloq Aleksey Kabanov aif.ru-ya bildirib ki, çox miqdarda duz ürək-damar xəstəlikləri riskinin artmasına səbəb olur və ət məhsullarında, xüsusən kolbasalarda doymuş yağların çox olması damarların zədələnmə ehtimalını daha da artırır.

Duzun özü az miqdarda istehlak edildikdə, nəinki zərərlidir, həm də orqanizm üçün lazımdır.

Ümumiyyətlə, hər hansı bir duz iki elementin birləşməsidir: natrium və xlor. Natrium turşu-əsas və maye balansı üçün vacibdir. Bu mikroelementin olmaması yuxululuğa və zəifliyə səbəb ola bilər. Xlor, öz növbəsində, mədə şirəsi, qan və ödün bir hissəsidir. Xlor çatışmazlığı olduqda, həzm sistemi pozulur.

Buna görə duza ehtiyacımız var. Hansı duzdan istifadə etdiyinizin əhəmiyyəti yoxdur. Orqanizmə təsiri baxımından onların arasında heç bir fərq yoxdur, daha doğrusu, bu, hazırlanmasının rahatlığından bəhs edir. Bəzi insanlar incə duza alışıblar, bəziləri isə qaba duzla işləməyi daha rahat hesab edirlər.

Dəniz duzu əlavə minerallarla zəngindir: kalsium, maqnezium və kalium. Onlar adi qaya duzunda tapılmır, çünki onu daha incə və təmiz etmək üçün işlənir. Bununla əlaqədar əlavə minerallar da itirilir.

Dəniz duzu yemək daha yaxşıdır, dadı daha maraqlıdır və bədəninizə daha çox vacib minerallar verəcəkdir.

İndi dəbdə olan çəhrayı Himalay duzu həqiqətən dəniz duzundan daha faydalıdır, çünki tərkibində dəmir də daxil olmaqla 84 element var. Buna görə də çəhrayıdır. Ancaq təbii ki, bu maddələrin konsentrasiyası əhəmiyyətsizdir. Amma dadını bəyənirsinizsə, o zaman bu duzu istehlak etmək faydalı olacaq.

Hər hansı bir duz orta səviyyədə istehlak edilməlidir - gündə 5 qramdan çox (1 çay qaşığı) olmamalıdır.