Şeffild Universitetinin britaniyalı alimləri müəyyən ediblər ki, dünyada milyonlarla insan yüksək miqdarda arsen olan su içir.
Publika.az xəbər verir ki, tədqiqat "Science of The Total Environment" (STTE) elmi jurnalında dərc olunub.
Təhlillərə görə, dünyanın bir çox ölkəsi hələ də Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) suda 50 µg/L və ya milyardda hissələrə qədər icazə verilən maksimum arsen konsentrasiyası üçün köhnəlmiş təlimatlarından istifadə edir. Bu dövlətlərə Çin, Banqladeş, Pakistan, Kamboca, Tailand,Myanma və Nepal daxildir və onların ümumi əhalisi dünya əhalisinin təxminən 32%-ni təşkil edir.
İçməli, yemək bişirmək və ya əkinləri suvarmaq üçün istifadə edilən suda arsenikin uzun müddət qalması bədənin hər bir orqanına təsir edən bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Arsen xərçəng, diabet, ağciyər və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Tədqiqat zamanı tədqiqatçılar yemək suyunda müxtəlif səviyyələrdə qeyri-üzvi arsenik, o cümlədən 10 və 50 µg/L, həmçinin 0,2 ppb-dən az olan arsen üçün təhlükəsiz kran suyunu sınaqdan keçiriblər.
Tədqiqatçılar hökumətlərə suda arsen miqdarı ilə bağlı daha sərt standartlar tətbiq etməyi və onların sakinlərinə düyünü buxarda bişirməkdənsə, çox miqdarda suda bişirməyi tövsiyə edirlər, çünki buxarda bişirmək taxıllarda toksinlərin yığılmasına səbəb olur.