Müasir dövrdə sürətli həyat tərzi və zamanın azlığı səbəbindən uşaqların pəhrizinə tez-tez emal olunmuş qidalar daxil edilir. Lakin, bu qidalar sağlamlıq üçün bir sıra ciddi risklər daşıyır. Foodinfo.az bildirir ki, Pediatr İrina Yuzup qeyd edir ki, emal olunmuş qidalar əsas qida maddələrindən, xüsusən vitaminlərdən və minerallardan məhrumdur. Nəticədə, uşaqların B12 vitamini çatışmazlığına uğraması, ümumi zəiflik, yorğunluq və nevroloji problemlərlə üzləşmələri mümkündür.
Bu qidaların digər çatışmazlıqları arasında D vitamini, C və A vitaminləri ilə yanaşı, vacib mineralların da az olması göstərilir. Belə qidaların daimi istifadəsi uşaqların immunitet sistemini zəiflədir və infeksiyalara qarşı müqavimətini azaldır. Emal olunmuş qidalar həmçinin sinir sisteminə təsir edir, konsentrasiya və yuxu problemlərinə yol açır. Nəticədə, uşaqların zehni inkişafı və öyrənmə qabiliyyəti ləngiyir.
Bu cür qidaların tez-tez istehlakı, uşaqlarda sağlam vərdişlərə zərər verərək, uzunmüddətli sağlamlıq problemlərinə, o cümlədən piylənmə və diabetə səbəb ola bilər.