Bayrama ən ciddi hazırlıq mətbəxdə gedir, müxtəlif şirniyyatlar hazırlanır, şəkərbura, paxlava, qoğal bişirilir. Bundan başqa, bayram süfrəsinin meyvələri, qoz-fındığı ilə yanaşı, plov, dolma kimi yeməkləri, salatları olur.
Aztibb.az xəbər verir ki, diyetoloq Leyla Zülfüqarlının sözlərinə görə, adətətn süfrəyə oturan insanlar bütün yeməkləri eyni vaxtda dadmağa çalışır: "Qazlı sular, salatlarla bərabər qəbul olunan plov və dolma, üzərindən şəkərbura və paxlavalı çay, meyvə, ardından çərəzlər... Bu qədər yüksək kalorili yemək və şirniyyatın qəbulu ilə özümüzə hansı pisliyi etmiş oluruq?"
Ekspert qeyd edib ki, insanlar bilməlidirlər ki, 1 ədəd şəkərburanın kalorisi 600-650 kaloridir. Bir porsiya plovun da kalorisi eynən bu qədərdir. Plov yeyərkən ən azı insanlar bunun ağır yemək olduğunu bilir, ancaq qoğal, şəkərbura, paxlavaya qətiyyən məhdudiyyət qoymurlar, ölçüsüz qəbul edirlər. Hər çay içəndə paxlava, şəkərbura yeyilir”.
Dietoloq onu da vurğulayıb ki, yemək və çay öyünlərini qarışdırmaq olmaz: “Şəkərbura ilə çay içmək elə bir öyün yeməyə bərabərdir. Ona görə də, bunu yeməyin ardınca yox, ara öyünlərdə qəbul etmək daha doğru olar. Ümumiyyətlə, yemək mədəniyyəti baxımından yağlı yeməklərin yanında çay içmək doğru deyil. Ən önəmli məsələ isə ölçünü itirməməkdir. Əgər az miqdarda şirniyyat qəbul etsələr, zaman keçdikcə onu yandırmaq da olar. Əsas problem ölçüdədir. Paxlava və şorqoğal da hərəsi 700 kaloridir. Yəni Novruz ağır karbohidratlı qidalar bayramıdır. İnsanlarımız nəzərə almalıdırlar ki, bayram bir gün deyil, günlərlədir.
"Yaxşı olar ki, şirniyyatları səhər qəhvəaltısında yemək olar, axşam 8-dən sonra isə şirniyyat qəbul etməmək məsələhətdir. Bu zaman müxtəlif salatlardan yemək olar. Şirniyyat günün birinci yarısında yeyilməlidir. Bayram süfrəsində şirniyyatlarla yanaşı, meyvə də aşırı dərəcədə qəbul olunur. İnsanlarımız bilməlidir ki, meyvələrin də tərkibində şəkər var. Hətta qoz-fındıq da eyni vaxtda yeyilir. Bununla da şəkər yükü ilə mədəaltı vəzi bombardman etmiş oluruq.
Çərəzlərə gəlincə, gündəlik normaya görə, hər birindən bir ovuc yemək olar. Çərəzləri də qarışdırmaq olmaz. Bir gün qoz, bir gün fındıq, bir gün badam qəbul etmək olar. Onları qarışdırdıqda kalori çoxalır, ona görə insanlar bayramda kökəlirlər. Artıq insanlar çəki artımını öncədən nəzərə alırlar. Ancaq normal qidalanmaqla artıq çəki almaqdan da qurtula bilərik”.
Dietoloqun əlavə edib ki, bu deyilənlərə əmək etməklə, sevimli Novruz bayramını sağlığımıza zərər vermədən qeyd edə bilərik. Lakin ölçünü nəzərə almasaq, bayram bizim üçün təhlükəli gələcək.
Novruz günləri diyetoloqdan sağlam qidalanma tövsiyələri
20 Mart, 12:40
Oxşar xəbərlər
Quşüzümünün iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri
19 Mart, 22:30
Pəhriz zamanı qida müxtəlifliyi lazımdır
19 Mart, 21:26
Sahurda bu qidaları yemək tövsiyə edilmir
19 Mart, 17:10
Hazır bulyonların hansı zərərləri var?
19 Mart, 14:15
Həftədə neçə dəfə qırmızı ət yemək olar?
19 Mart, 12:45
Hansı qidalarda çoxlu maqnezium var?
19 Mart, 10:44
Xəbər lenti
Bu qidalar 10 yaş cavanlaşdırır
27 Aprel, 16:19
İstirahət günü hava necə olacaq?
27 Aprel, 14:46
Niyə qızartmazdan əvvəl kartofun üzərinə un səpirlər?
27 Aprel, 13:43
27 aprel - Beynəlxalq Baytar Həkimi Günüdür
27 Aprel, 12:35
Ləkələrə səbəb olan məhsullar hansılardır?
26 Aprel, 22:38
Hansı tərəvəz gəncliyi qorumağa və arıqlamağa kömək edə bilər?
26 Aprel, 21:44
Toyuq ətinin ixracına qadağa qoyulur?
26 Aprel, 20:26
Niyə xurma ən yaxşı qəlyanaltıdır?
26 Aprel, 19:44
Bu beş qida arıqlamağa kömək edir
26 Aprel, 18:00
Quyruq yağı bu ağrıları aradan qaldırır
26 Aprel, 17:22
Ürəyin dostu olan toxum
26 Aprel, 16:46
Nestle-yə qarşı ağır ittiham: uşaq qidalarında şəkər aşkarlanıb?
26 Aprel, 16:00
Yeniyetməlikdə şəkərli qida bu problemlərə səbəb olur
26 Aprel, 15:17
İnsanda əlavə "qaraciyər" olduğu aşkarlanıb
26 Aprel, 14:44
Yağsız ət yaşlı insanlar üçün ən faydalı qidadır
26 Aprel, 14:00
Orta steyk faydalıdırmı?
26 Aprel, 13:17
Şirniyyat yemək istəyi nədən qaynaqlanır?
26 Aprel, 12:44
4 milyon dəyərində saxta yemək ələ keçirilib
26 Aprel, 11:17
Psixoterapevt stressin iştaha təsirindən danışıb
26 Aprel, 10:42
Bir dəfəyə nə qədər kabab yemək düzgündür?
26 Aprel, 10:05
Maddələr mübadiləsini sürətləndirəcək qoz çayı
25 Aprel, 23:52
Səhər tezdən meyvə suyu içmək zərərlidir
25 Aprel, 22:45
Haqqımızda
Foodinfo.az Azərbaycanın ilk qida xəbərləri portalıdır. Foodinfo.az 2018-ci ilin yanvar ayında fəaliyyətə başlayıb. Burada sağlam və zərərli qidalar, halal qidalar, dieta qaydaları, marketlər, marketlərdən ideal alış-veriş qaydaları, restoranlar, keyfiyyətə nəzarət və s. barədə özəl xəbərlər, məqalələr oxuyacaqsınız.
- Bakı şəhəri, Suraxanı rayonu, A.Rzayev 4/9
- [email protected]
- (+994 50) 330 28 20
Kartofu daha yaxşı qızartmaq üçün bunları edin
21 Aprel, 18:08
Zəncirotunun faydaları nələrdir?
21 Aprel, 20:19
Ən faydalı pendir növu bəlli oldu
21 Aprel, 21:43